Crnoj Gori od EU 40 miliona za razvoj infrastrukture

Piše: Objavljeno: 06/12/2022
featured image

Foto: Ilustracija, pexels

Crnoj Gori je za tri nova infrastrukturna projekta odobreno dodatnih 40 miliona eura bespovratnih sredstva Evropske unije, odlučeno je na drugom sastanku Operativnog odbora Zapadnobalkanskog investicionog okvira, koji je juče održan u Briselu, saopšteno je iz Vlade.

Crnu Goru je na sastanku predstavljao v.d. generalnog direktora za evropske fondove u Ministarstvu evropskih poslova Bojan Vujović sa saradnicima.

U oblasti zaštite životne sredine je odobren projekat unapređenja komunalne infrastrukture u opštinama Kolašin, Mojkovac i Rožaje.

EU će sa 23 miliona eura, u saradnji sa Evropskom investicionom bankom podržati izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Kolašinu i Rožajama i unapređenje sistema vodosnabdijevanja i proširenje kanalizacione mreže u Kolašinu, Rožajama i Mojkovcu ukupne vrijednosti 34,12 miliona eura.

Pored toga, kroz program obrazovanja u Crnoj Gori, EU i bilateralni donatori ZIO dodijelili su 11 miliona eura kojima će se, uz već odobreni kredit Evropske investicione banke, kofinansirati izgradnja i renoviranje infrastrukture u vrtićima, osnovnim školama, gimnazijama i srednjim stručnim školama, u skladu s prinicpima energetske efikasnosti.

Projekat, ukupne vrijednosti 64 miliona eura, obuhvata i nabavku nove informacione opreme i namještaja za škole i posebne opreme za stručne škole. U okviru ovog projekta biće izgrađeni novi objekti Osnovna škola „Vladimir Nazor“ i nova Gimanzija u Podgorici.

Dodatno, odobreno je šest miliona eura bespovratne podrške za dopunu studije izvodljivosti, procjenu uticaja na životnu sredinu i pripremu glavnih projekata za nastavak izgradnje autoputa Bar-Boljare, odnosno novih dionica puta.

Uz izraze zahvalnosti donatorima na dodijeljenim bespovratni sredstvima, Vujović je naglasio da će odobrena sredstva doprinijeti daljem razvoju obrazovnog sistema, postizanju efikasnosti i održivosti rada sistema za vodosnadbijevanje, odvod i prečišćavanje otpadnih voda i unapređenju saobraćajne povezanosti.

“Posebno je zadovoljstvo što smo uspjeli pripremiti i predložiti nove projekte kojima će EU podržati razvoj sjevernog regiona Crne Gore u važnim infrastrukturnim oblastima. Bolje saobraćajne veze, kvalitetniji uslovi u obrazovnom sistemu, ali i zaštita voda u dijelu slivova rijeka Tare i Lima će u velikoj mjeri uticati na ekonomski razvoj i poboljšanje kvaliteta života građana u sjevernom dijelu Crne Gore“ poručio je Vujović predstavnicima Evropske komisije, država članica EU i međunarodnih finansijskih institucija.

“Uz dosadašnju značajnu podršku EU u pripremi projekta izgradnje autoputa Bar-Boljare, izradom dodatne dokumentacije ćemo, uz učešće EU i Evropske banke za obnovu i razvoj, nastaviti pripreme na izgradnji ove saobraćajnice koja je od vitalnog značaja za dalji ekonomski razvoj Crne Gore”, naglasio je Vujović.

Creative
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Skip to content