Crna Gora zainteresovana za dovođenje prirodnog gasa u Luku Bar

Piše: Objavljeno: 20/01/2023
featured image

Fot: gov.me

Tokom Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu, predsjednik Vlade Crne Gore u tehničkom mandatu Dritan Abazović sastao se sa predsjednikom Republike Azerbejdžan Ilhamom Alijevim.

Abazović je naglasio da je Crna Gora, nakon energetske krize koja je pogodila Evropu, zainteresovana za dovođenje prirodnog gasa u Luku Bar.

“Na samom početku sagovornici su konstatovali da su odnosi između dvije države prijateljski i dobri, zasnovani prije svega na intenzivnoj ekonomskoj saradnji i sa tendencijom intenziviranja političkog dijaloga, kao i unapređenja bilateralne saradnje u svim segmentima od obostranog značaja”, saopštili su iz Vlade.

Abazović je naglasio da Crna Gora želi dalje unapređenje sveukupnih odnosa sa Azerbejdžanom, naročito kada je u pitanju infrastruktura, direktne strane investicije i energetika, koji bi trebalo da se osnaže potpisivanjem sporazuma u oblasti energetike. 

“Premijer je pozdravio nedavno potpisivanje Memoranduma o razumijevanju o strateškoj saradnji u oblasti energetike između Azerbejdžana i Evropske komisije, kojim se namjerava da Azerbejdžan udvostruči isporuke gasa Evropi do 2027. godine, čija je trasa planirana i preko Crne Gore”, kazali su iz Vlade.

Abazović je ocijenio da će realizacija projekta Jadransko-jonskog gasovoda dati veliki doprinos stabilnosti i diversifikaciji energetskih izvora, dodajući da će Crna Gora sa susjednim zemljama, kroz razvoj ovoj projekta, biti svojevrsni most između Kaspijskog regiona i Zapadne Evrope.

Creative
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Skip to content