Crna Gora vrlo malo ulaže u poljoprivredu, iduće godine veća ulaganja

Piše: Objavljeno: 26/07/2022
featured image

Državni sekretar u Ministarstvi poljoprivrede Budimir Mugoša ocijenio je da Crna Gora posljednjih godina veoma malo ulaže u poljoprivredu, odnosno svega jedan odsto budžeta, za razliku od Evropske unije (EU) koja opredjeljuje 40 odsto. Zato će se potruditi da naredne godine u poljoprivredu bude uloženo mnogo više.

On je u emisiji Dobro jutro Crna Goro na TVCG podsjetio kako se stalno priča o poljoprivredi koja je, uz turizam, strateška grana: “I onda se tu završava sva priča o poljoprivredi, a nastavlja se govoriti dalje o turizmu”.

Svjestan je, kako kaže, da je kako u svijetu, tako i u Crnoj Gori, poljoprivreda neatraktivno zanimanje, što pokazuje i rekordno mali broj upisanih studenata, piše rtcg.me.

Bez ulaganja se, kako je rekao, ne može očekivati da će se ući u neku veću poljoprivrednu proizvodnju: “Imamo mnogo akutnih problema koje rješavamo ovih dana, raspisali smo veliki broj poziva po agrobudžetu koji je koncipiran kako je koncipiran”.

Mugoša kaže i da će isplata subvencija početi 1. avgusta.

Ističe kako Crna Gora nema nijedan jedini proizvod u kome je samodovoljna: “Mi uvozimo od 10 do 90 odsto svih poljoprivrednih proizvoda. Prema tome, sve će da se otkupi, jer nemam dovoljnu proizvodnju”.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava
Skip to content