Crna Gora u znaku nauke i inovacija

Piše: Objavljeno: 30/09/2022
featured image

Foto: gov.me

Premijer Dritan Abazović otvorio je sinoć u Podgorici manifestaciju „Dani nauke i inovacija“ čiji je organizator Ministarstvo nauke i tehnološkog razvoja.

„Najveći resurs svake zemlje su ljudi, a najbolji način da se njihov resurs iskoristi jeste kroz naučno-istraživački rad i inovacije. Samo jedna inovacija da uspije Crna Gora može postati globalno poznata destinacija“, kazao je Abazović.

On je izrazio uvjerenje da je među ljudima koji su inovatori u Crnoj Gori mnogo onih koji će se proslaviti u narednom periodu, i kazao da je siguran da će „Dani nauke i inovacija“ biti dobra osnova da istraživači razmijene svoja mišljenja i da će biti inspiracija drugima koji posjete karavan u nekom od crnogorskih gradova, za nove ideje i inovacije u njihovim poslovima, da bi svi zajedno uradili dobre stvari za Crnu Goru.

„Mislim da je ovo put da se okupljamo oko znanja, da nas zbližavaju nove ideje, da stvaramo novu vrijednost i da učinimo Crnu Goru prepoznatom i u ovim sektorima. IT sektor može da bude velika razvojna šansa Crne Gore“, istakao je Abazović.

Ministarka nauke i tehnološkog razvoja prof. dr Biljana Šćepanović, prethodno, je poželjela dobrodošlicu svim prisutnima i kazala da će “Dani nauke i inovacija” biti održani u 12 crnogorskih gradova, u periodu od 29. septembra do 2. oktobra 2022. godine ističući da će naša zemlja narednih dana biti u potpunosti u znaku nauke i inovacija.

“Srećni smo što smo uspjeli da, nakon dvogodišnje pauze, ponovo organizujemo festival koji će približiti nauku i inovacije djeci, mladima i široj publici”, kazala je Šćepanović izražavajući uvjerenje da će nakon festivala biti još više ljubitelja nauke i inovacija, kojima će upravo Festival pomoći da odškrinu vrata magičnog svijeta nauke i inovacija. 

Prisutnima su se obratili i doc. dr Sandra Tinaj, glavna menadžerka Univerziteta Donja Gorica, koji je dao značajan doprinio programskom dijelu Festivala i Ivan Šoć, ispred pokrovitelja Festivala – brenda FIVEG.

“Ovaj događaj je ostvario jedan izvanredan sinergijski efekat između univerziteta kao lidera nauka i imovacija u ovom društvu, kompanija, istraživačkih centara, srednjih i osnovnih škola, Fonda za inovacije i čitavog niza ustanova” ,kazala je Tinaj i uputila sve čestitke ministarki Šćepanović i timu Ministarstva nauke i tehnološkog razvoja, koji su kako je rekla” i pored ograničavajućih okolnosti u dijelu sredstava i vremena, upjeli da organizuju jedan ovakav impresivan događaj”.

“Crna Gora može dobro da živi od pozicioniranja na stranom tržistu kroz eksport tehnologija i softvera”, kazao je Ivan Šoć, ispred pokrovitelja Festivala – brenda FIVEG, te istakao zadovoljstvo da bude dio ovogodišnje festivalske priče Ministarstva nauke i tehnološkog razvoja koje pospješuju naučnu i IT djelatnost.

Festival je svečano otvoren u atrijumu Tržnog centra BIG Fashion u Podgorici, gdje će narednih dana posjetioci biti u prilici da pogledaju izložbu Centra za promociju nauke iz Beograda – Spektri koja govori o svjetlosti – kako onoj koju vidimo, tako i onoj koju ne vidimo ali nas svakodnevno okružuje.

Creative
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Skip to content