Crna Gora na 31 mjestu u Evropi

Piše: Objavljeno: 30/04/2024
featured image

Vorld Population Reviev objavio je listu evropskih zemalja prema troškovima života, rangiranih od najskupljih do najjeftinijih. Na listi koju je sačinila ova američka organizacija za prikupljanje podataka o globalnoj populaciji i demografiji nalazi se 41 evropska država.

Obračun je napravljen poređenjem cijena roba i usluga u Njujorku, a uzeto je u obzir pet kriterijuma – troškovi života uopšte, cijene zakupa ili stanovanja, cijene namirnica, cijene u restoranima i indeks cijena proizvođača, piše N1 Zagreb.

Prema ovoj računici, najskuplje zemlje za život su Švajcarska i Island. Za njima slijede dva britanska poreska raja – ostrva Džersi i Gernzi, a na petom mjestu je Irska. Među deset najskupljih su i Norveška, Luksemburg, Danska, Holandija i Velika Britanija. Austrija je na 11, a Njemačka na 12. mjestu.

Najjeftinija Bjelorusija, od zemalja EU Bugarska

Gledajući pri dnu tabele, zemlja sa najnižim troškovima života je Bjelorusija. Malo iznad nje su dvije zaraćene države – Ukrajina i Rusija, a slijede Sjeverna Makedonija i Moldavija.

Bugarska je na 36. mjestu, što je čini najjeftinijom (i, naravno, najsiromašnijom) članicom Evropske unije, a nazivaju je „jednim od skrivenih dragulja Evrope za turiste i iseljenike“. Neposredno iznad nje, na 35. mjestu, nalazi se Rumunija, dok Srbija zauzima 34. mjesto.

Gdje su zemlje regiona?

Od zemalja regiona, Slovenija je najskuplja za život i nalazi se na 25. mjestu. Uz Sloveniju najskuplji život u zemljama regiona je u Hrvatskoj koja je na 29. mjestu. Slijede Crna Gora na 31, Mađarska 32, dok Bosna i Hercegovina nije bila uključena u ovu listu.

Poljska je na 30. mjestu, a od nje du skuplje Slovačka, Letonija, Litvanija, Slovenija, Grčka, Estonija, Češka, Portugal i Španija, koje su tim redosledom rangirane sve do 20. mjesta.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content