Crna Gora ispunila uslove za prijem u Pariški memorandum

Piše: Objavljeno: 24/09/2022
featured image

Foto: MKI

Crna Gora je ispunila uslove koji je preporučuju za punopravno članstvo u revizorski tim Pariškog memoranduma (Paris MoU), saopšteno je iz Ministarstva kapitalnih investicija.

Kako navode iz tog vladinog resora, u Crnoj Gori je od 19. do 23.09. boravio revizorski tim Pariškog memoranduma kako bi utvrdili da li Crna Gora ispunjava uslove za prijem u punopravno članstvo u toj međunarodnoj organizaciji.

Petočlani revizorski tim su činili predstavnici Sekretarijata Pariškog memoranduma, Evropske agencije za pomorsku sigurnost (EMSA), kao i dva predstavnika Holandije i Estonije.

Iz Ministarstva navode da su predstavnici Paris MoU prisustvovali inspekcijskom nadzoru koji su PSC inspektori vršili na stranim brodovima u lukama od nacionalnog značaja, Bar i Kotor.

U skladu sa agendom posjete današnji završni sastanak bio je prilika da revizori Paris MoU zajedno sa predstavnicima Ministarstva kapitalnih investicija konstatuju stepen ispunjenosti obaveza na putu ka punopravnom članstvu, a tom prilikom je ocijenjeno da je postignut značajan napredak.

“Na zadovoljstvo obje strane, auditori su iznijeli ocjenu da je Crna Gora ispunila uslove koji je preporučuju za punopravno članstvo u Paris MoU, te da će shodno tome i Izvještaj auditora biti pozitivan i da će, kao takav, biti u narednom periodu upućen Savjetodavnom odboru Pariškog memoranduma. Savjetodavni odbor će, na osnovu pozitivnog izvještaja o radu PSC inspektora i izvještaja o evidentnom napretku ostvarenom po pitanju usklađenosti crnogorskog zakonodavstva (izmijenjena zakonska regulativa, donešeni podzakonski akti itd.) predložiti prijem Crne Gore u punopravno članstvo Paris MoU na prvoj narednoj sjednici Odbora Pariškog memoranduma, planiranoj za maj 2023. godine”, saopšteno je iz MKI.

Iz tog vladinog resora podsjećaju da prijem Crne Gore u punopravno članstvo Paris MoU predstavlja u skladu sa Strategijom razvoja pomorske privrede 2020-2030. aktivnost koja će dovesti i do realizacije strateškog cilja Jačanje kapaciteta pomorske administracije Crne Gore i pojednostavljenje administrativnih procedura.

“Na ovaj način biće, takođe, unaprijeđena sigurnost pomorske plovidbe i sigurnost ljudskih života i imovine na moru, te bezbjednost lučkih postrojenja i brodova. Prijem Crne Gore u Paris MoU predstavlja ujedno i ispunjavanje jednog od glavnih mjerila za zatvaranje Poglavlja 14-Transportna politika u procesu pridruživanja EU”, zaključuje se u saopštenju MKI.

Creative
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Skip to content