Crna Gora i Sjeverna Makedonija da snažnije sarađuju u oblasti poljoprivrede

Piše: Objavljeno: 19/04/2023
featured image

Foto: gov.me

Crna Gora i Republika Sjeverna Makedonija treba da iskoriste dobru bilateralnu saradnju i prijateljske relacije koje njeguju decenijama, za još veći ekonomski napredak dvije države, zaključeno je na sastanku potpredsjednika Vlade za ekonomski sistem i ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vladimira Jokovića i ambasadora Republike Sjeverne Makedonije u Crnoj Gori Zećira Ramčilovića.

Zajednička sjednica dvije vlade planirana je da se održi u toku ove godine, a na njoj će se tretirati sva važna pitanja u cilju unapređenja saradnje dvije države.

“Našoj zemlji, u pogledu poljoprivrede, Makedonija služi za primjer kao najuspješnija zemlja regiona u povlačenju sredstava iz IPA fondova i zemlja koja ima suficit poljoprivrednih proizvoda. Otvoreni smo za pregovore da taj višak proizvoda bude dio naše domaće ponude posebno u turističkoj sezoni”, poručio je Joković.

Kako je kazao, ogroman broj turista posjeti Crnu Goru tokom ljetnje sezone, ali je želja naše Vlade da među njima bude mnogo više turista iz Sjeverne Makedonije.

“Države regiona treba tješnje da sarađuju po pitanju ekonomije. Vjerujem da je to nešto što će nas najviše zbližiti. Takođe sam uvjeren da jedino integrisani, pomireni, otvoreni za protok ljudi, roba, kapitala i svega ostalog ćemo radije biti dobrodošli u Evropsku uniju”, poručio je Joković.

“Ponosan sam što imamo uspostavljenu bilateralnu saradnju na visokom nivou, ali kao i uvijek, postoji mogućnost za napredak, posebno u ekonomskoj saradnji. Pošto svi iz Sjeverne Makedonije vole crnogorsko primorje i rado dolaze, smatram da treba iskoristiti ovaj period pred sezonu da se još bolje promoviše turistička ponuda Crne Gore na našem tržištu. Ali svakako, i Sjeverna Makedonija je privlačna turistička destinacija za crnogorsko tržište. Takođe smatram i vjerujem da će Crna Gora vrlo brzo biti dio Evropske unije, te da ćete i vi nama poslužiti kao podrška i primjer na tom istom putu”, zaključio je ambasador Ramčilović.

Sagovornici su razmijenili mišljenje o mogućnosti snažnijeg povezivanja dvije države, posebno u kontekstu potencijalnog otvaranja avio-linije u ljetnjoj sezoni Skoplje – Tivat ili Skoplje – Podgorica, sa tendencijom da to postane redovna linija.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content