Crna Gora dobila produženje roka za realizaciju IPARD II programa

Piše: Objavljeno: 08/12/2023
featured image

Foto: gov.me

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede (MPŠV) i Evropske unije u Podgorici su održali drugu sjednicu Odbora za nadgledanje IPARD III programa.

Kako je saopšteno iz MPŠV, na održanoj sjednici članovi IPARD III odbora, sumirali su postignute rezultate tokom implementacije IPARD II programa i definisanisali ciljeve i aktivnosti mjera kroz koje će se implementirati IPARD III program.

Ovom sastanku prethodio je odvojen bilateralni susret ministra Jokovića i gospodina Franka Bolena, šefa pretpristupne jedinice za susjedstvo, proširenje i pretpristupnu pomoć Evropske komisije sa saradnicima.

Tokom ovog sastanka, Bolen je zvanično obavijestio ministra Jokovića da je usvojena podnijeta inicijativa koja se odnosi se na mogućnost da se sredstva iz IPARD II programa troše do kraja 2024. godine, čime bi se Crnoj Gori omogućilo dodatno vrijeme za realizaciju investicija koje će se ugovoriti.

– Ova inicijativa zvanično je podnešena u martu mjesecu ove godine na sastanku ministra Jokovića sa komesarom Evropske unije gospodinomJanušem Vojčehovskimu Briselu. MinistarJokovićje zahvalio predstavnicima Evropske komisije i istakao da je ovo još jedan dokaz našeg partnerskog odnosa te da je značaj ovog dodatnog uslova za crnogorske poljoprivrednike krucijalna u cilju unapređenja postojeće proizvodnje – navodi se u saopštenju.

Bolen je izrazio uvjerenje da će Crna Gora iskoristiti na pravi način ovaj dodatni uslov za potrošnju sredstava u narednoj godini, ali i podsjetio na odgovornost i obaveze koje treba preduzeti kako bi se pravovremeno otpočelo sa implementacijom IPARD III programa. On je izrazio uvjerenje da na terenu postoji zainteresovanost za fondove EU i da je veoma zainteresovan da od samih korisnika čuje iskustva u korišćenju IPARD sredstava, pogotovo o svjesnosti benefita koje kroz bezpovratnu podršku ovaj Program pruža.

U cilju toga, nakon održanog Odbora, za predstavnike Evropske komisije organizovana je posjeta IPARD korisnicima iz opština Podgorica i Ulcinj, gdje su u neposrednoj komunikaciji mogli da sagledaju sve izazove u sprovođenju IPARD programa.

– Tokom prvog dana posjete predstvanici Evropske komisije i Delegacije posjetili su Gorana Radinovića iz Podgorice, poljoprivrednog proizvođača iz sektora voćarstva, povrća i ratarstva, koji je investirao u izgradnju plastenika kroz Mjeru 1 IPARD I Iprograma. Zatim je posjeta nastavljena obilaskom poljoprivrednog gazdinstva Ivice Škatarić iz Zete koji je investirao u opremu i mehanizaciju – kazali su iz MPŠV.

Drugi dan posjete predstavnici EU komisije imali su priliku da u se na licu mjesta informišu o realizaciji investicije maslinara Envera Like iz Ulcinja koji je kroz IPARD program investirao u podizanje zasada i nabavka sadnog materijala i da na organizovanom sustanku sa Ćazimom Alković, predsjednikom Udruženja maslinara Bar razgovaraju o sektoru maslinarstva u Crnoj Gori.

Takođe, organizovan je obilazak Biotrend d.o.o. iz Bara koji je investirao nabavkom opreme u sektor mesa.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content