Crna Gora čeka zakon o kriptovalutama

Piše: Objavljeno: 18/08/2023
featured image

Foto: Ilustracija, pexels

Trgovanje kriptovalutama je nelegalno u Crnoj Gori, saopštilo je Ministarstvo finansija. Razlog je u tome što nemamo zakonsku regulativu koja definiše tu oblast. S druge strane, naši sagovornici podsjećaju na član 10 ustava koji kaže da je u našoj državi dozvoljeno sve što najvišim pravnim aktom i zakonom nije zabranjeno. 

Trgovina kriptovalutama u Crnoj Gori je nelegalna jer nema zakona koji to definiše. To proizilazi iz saopštenja Ministarstva finansija, prema kojem ječini se, moguće biti s druge strane zakona koji ni ne postoji.

No, ukoliko je nelegalno trgovati kriptovalutama zato što nema zakona koji to tretira – pitanje je, kako to funkcioniše u Evropskoj uniji.

“Neke zemlje su donijele svoje nacionalne regulative, neke nijesu, međutim u svim tim zemljama građani slobodno trguju kriptovalutama. Krovna regulativa tzv. majka treba da stupi na snagu”, kaže za TVCG Novak Svrkota iz “Svarog digital”.

A, za sve to, prema riječima našeg sagovornika, teren se priprema i u Crnoj Gori.

“U Crnoj Gori, koliko sam čuo, radna grupa koja radi na izrade zakona za kriptiovalute će se ugledati na preporuke iz te regulative EU”, dodaje Svrkota. 

Inače, preliminarni stav te radne grupe je, kako je saopšteno, da Crna Gora nebi trebalo da primjenjuje regulative Evropske unije, prije nego se one implementiraju u njenim državama članicama.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content