Čovjeku presađen bubreg genetski modifikovane svinje

Piše: Objavljeno: 22/03/2024
featured image

Bostonski hirurzi presadili su bubreg iz genetski modifikovane svinje u 62-godišnjeg muškarca, što je prva takva procedura. Ukoliko bude uspješna, to će značiti nadu za stotine hiljada Amerikanaca čiji bubrezi su otkazali.

Kako piše Njujork tajms, za sada su znaci obećavajući. Novi bubreg je počeo da izlučuje mokraću nedugo poslije operacije prošlog vikenda, a stanje pacijenta nastavlja da se poboljšava, prema ljekarima u Opštoj bolnici u Masačusetsu. On se već kreće hodnicima bolnice i mogao bi da bude otpušten uskoro.

Pacijent je crnac, a ova procedura bi mogla da bude posebno značajna za crne pacijente, među kojima ima veliki broj onih kojima su bubrezi otkazali.

“Novi izvor bubrega mogao bi da riješi nerješivi problem na ovom polju – neodgovarajući pristup pacijenata iz manjinskih zajednica transplantaciji bubrega”, rekao je Vinfred Vilijams, pomoćnik šefa nefrološkog odjeljenja u bolnici u Masačusetsu i nefrolog.

Ukoliko bubrezi iz genetski modifikovanih životinja budu mogli u većem broju da se presađuju, dijaliza će „postati suvišna“, smatra doktor Leonardo Rijela, koji je i medicinski direktor za transplantaciju bubrega u bolnici u Masačusetsu.

Više od 800.000 Amerikanaca ima bubrege koji su im otkazali i ide na dijalizu, što je procedura kojom se čiste otrovi iz krvi.

Više od 100.000 njih čeka na transplantaciju bubrega od živog ili mrtvog ljudskog donora.

Takođe, desetine miliona Amerikanaca imaju hroničnu bolest bubrega, koja može da dovede do otkazivanja tog vitalnog organa.

Hiljade pacijenata umire godišnje dok čeka na bubreg, jer postoji akutni nedostatak organa.

Svake godine se obavi samo 25.000 transplantacija bubrega.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content