Cipele Tamare Pelević krasile su i časopis Vogue

Piše: Objavljeno: 02/11/2023
featured image

foto: Lela Šćepanović

Tamara Pelević u svom ateljeu u Podgorici ručno izrađuje žensku obuću i torbe od najkvalitetnije kože. Ova rođena Kotoranka čije su sandale, između ostalog krasile stranice engleskog izdanja prestižnog magazina “Vogue” govori za naš portal o poslu, ali i teškoćama sa kojim se suočavaju žene u biznisu u Crnoj Gori.

Prije svega, kada ste pokrenuli biznis i koliko je bilo teško u početku?

Moju djelatnost, koja je prvo bila hobi, registrovala sam prvo u Italiji 2007 godine, a onda, nakon povratka u Crnu Goru, otvorila sam firmu Doo Tamara Luma 2011 godine.Početak svake djelatnosti je rizičan i nepredvidljiv, ali se vremenom posao razrađuje, analizira,dopunjava, mijenja itd, sve sa svrhom uspješnijeg poslovanja.

Koje ste ciljeve zacrtali u početku i da li ste ih ostvarili?

U početku moje djelatnosti bavila sam se ručnom izradom ženske obuće, a onda sam krenula da širim asortiman na sandale, kožne torbe, novčanike, razne futrole itd…Osnovni cilj je bio poboljšanje kvaliteta proizvoda, širenje asortimana, nabavka potrebnih mašina, traženje najboljih dobavljača materijala itd Mislim da sam te ciljeve postigla.

foto: privatna arhiva

Koliko ste zadovoljni odvijanjem vaše biznis ideje?

Moja profesija nije samo biznis ideja, to je umjetnički zanat i talenat, Bogom dat, da ga razvijem u svrsishodnu djelatnost.

foto: privatna arhiva

Koliko je ručni rad cijenjen i tražen kod nas posebno imajući u vidu artikle koje vi radite a koji su sveprisutni na našem tržištu?

Ručni rad se kod nas ne valorizuje na isti način kao u inostranstvu, tj.kod nas mu se daje epitet ručne radinosti i svakako je neuporediv sa nečim što je inostrani ” brend”, dok se u inostranstvu na proizvod koji je unikatan, kvalitetan i urađen sa ljubavlju, i po mjeri i želji klijenta,  gleda kao na vrhunac luksuza.

Koliko se žensko preduzetništvo razlikuje od muškog?

Razlike između ženskog i muškog biznisa mislim da postoje i da su uslovljene društveno, kulturno i ekonomski.Prvo, ženama je teže pristupiti finansijskim resursima i kreditima, zatim , podrška i razumijevanje porodice često izostaje, postoje i stereotipi podjele poslova na muške i ženske, a takođe, žene su odgovorne i za brigu o djeci i porodici, što im predstavlja dodatni izazov u poslovanju.

Šta vas inspiriše u vašem radu?

Inspiraciju za rad pronalazim svuda oko sebe, u bojama, formama, u prirodi itd, kada govorimo o estetskom djelu posla, ali sam mnogo više posvećena praktičnom dijelu tj udobnosti, kvalitetu izrade, trajnosti i funkcionalnosti i trudim se da postignem balans i u jednom, i u drugom segmentu posla.

foto: privatna arhiva

Koju su vam planivi za dalje?

Imam uvijek planove u vezi sa mojim poslom, a to su uvođenje novih artikala, proširenje tržišta preko društvenih mreža,potraga za alternativnim materijalima, i realizovanje sopstvenog ateljea, gdje bih objedinila i izložbeni i proizvodni prostor.

foto: privatna arhiva
Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content