Cijene nekretnina u regionu skočile i više od 30 odsto

Piše: Objavljeno: 02/11/2022
featured image

Foto: Ilustracija, pixabay

Snažan skok cijena nekretnina nije prisutan samo na zagrebačkom već i na tržištima većih gradova u susjednim državama: Beogradu, Sarajevu, Banjoj Luci, Podgorici.

Za godinu dana cijene stanova skočile su i više od 30 odsto, a nakon početka rata u Ukrajini i dolaska velikog broja Rusa i Ukrajinaca cijene najma su se udvostručile.

Slično kao i u Zagrebu, gdje su cijene novih stambenih kvadrata u godinu dana porasle 30 odsto na oko 2.500 eura, prosječna cijena kvadratnog metra stana u Beogradu u prvom dijelu ove godine bila je 2.565 eura. To je 35 odsto više nego prije godinu dana.

Beograđani su najviše novca davali za kvadrate na Savskom vencu, gdje je prosjek povukao novi kontingent iz kompleksa “Beograd na vodi”, u kojem se prosječna cijena kreće preko 4.000 eura, a penje se i na više od 6.000, dok je najjeftinija bila Grocka s prosjekom od 1.092 eura za kvadrat, prenosi bankar.me.

U Zagrebu su se stanovi na nekim novim lokacijama u centru grada na aukcijama prodavali i po 8.000 eura za kvadrat, dok je u jednom od novijih zagrebačkih naselja, Vrbani 3, na aukciji planula zgrada po 5.000 eura po kvadratu.

Gotovo svugdje potražnja za novim stanovima veća je od ponude. U Zagrebu se, na primjer, godišnje proda oko 10.000 stanova, od čega je oko 2.500 novih. Cijenu po kojoj se danas prodaju novi stanovi u Zagrebu statistički zavod će izbaciti tek za godinu ili dvije kada zgrade budu završene.

Stanovi se kupuju i za najam jer su cijene podstanarstva odletjele u nebo nakon dolaska velikog broja Rusa i Ukrajinaca.

Prema podacima crnogorskog MUP-a, u Crnoj Gori privremeni ili trajni boravak ima oko 13.500 ruskih državljana te oko 11.100 Ukrajinaca.

Državljani Crne Gore jedva mogu plaćati povećanu stanarinu jer su zakupi postali previsoki u odnosu na tamošnje plate.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content