Cijene nafte značajno porasle

Piše: Objavljeno: 28/07/2022
featured image

Foto: Ilustracija, pexels

Cijene nafte su u srijedu na svjetskom tržištu značajno porasle, nakon objave podataka o nižim zalihama u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i smanjenja dotoka ruskog gasa u Evropu.

Zbog toga su strahovanja u vezi slabljenja potražnje i daljeg povećanja kamata u SAD-u pala u drugi plan.

Cijena barela sirove nafte na londonskom tržištu je porasla 90-ak centi, na 105,3 dolara. Barelom se u Njujorku trgovalo po 1,16 dolara višoj cijeni, od 96,14 dolara, prenosi seebiz.eu.

Foto: Ilustracija, pexels

Američki institut za naftu saopštio je u utorak da su zalihe sirove nafte prošle sedmice pale za četiri miliona barela, četiri puta više nego su procjenjivali analitičari.

Cijene nafte skočile su u ovoj godini, dostigavši u martu najviši nivo cijena u posljednjih 14 godina, od 139 dolara po barelu, nakon što je ruska invazija na Ukrajinu povećala zabrinutost za snabdijevanje, dok se potražnja oporavlja od pandemije.

Od tada na tržištima prevladava zabrinutost zbog usporavanja ekonomije i rastućih kamatnih stopa, uprkos prekidima snabdijevanja u Libiji i Nigeriji i smanjenju dotoka ruskog gasau Evropu.

Protok gasa kroz gasovod Sjeverni tok 1 u srijedu je pao na petinu kapaciteta gasovoda, a italijanski Eni je saopštio da će primati manje količine od ruskog Gazproma.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) je u odvojenom izvještaju objavila da je cijena barela korpe nafte njenih članica u utorak iznosila 109,35 dolara, što znači da je porasla 3,06 dolara u odnosu na prethodni radni dan.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content