Cijene nafte stabilne

Piše: Objavljeno: 04/08/2022
featured image

Foto: Ilustracija, pexels

Cijene nafte u srijedu su uglavnom zadržale stabilnost, uprkos tome što su Organizacija zemalja izvoznica nafte i saveznici (OPEC+) odlučili da povećaju proizvodnju za samo 100 hiljada barela dnevno, srušivši tako američke nade značajnog porasta zaliha.

U međuvremenu, najviši iranski i američki zvaničnici saopštili su da putuju u Beč, kako bi nastavili razgovore o iranskom nuklearnom programu, oživljavajući time gotovo nestale nade o ukidanju sankcija koje koče iranski izvoz nafte, koji bi mogao povećati ponudu i obuzdati cijene.

Cijena barela nafte na londonskom tržištu pala je 14 centi na 100,4 dolara u odnosu na prethodni dan trgovanja. Na američkom tržištu je oslabila 31 cent na 94,11 dolara, prenosi seebiz.

Ministri članica OPEC-a i saveznika, uključujući Rusiju, zajedno poznatih kao OPEC+, spremni su da blago povećaju proizvodnju za 100 hiljada barela dnevno odnosno oko 0,1 odsto globalne potražnje za naftom, pokazuje dokument dostupan novinarima.

Iako su Sjedinjene Američke Države (SAD) zatražile od grupe da poveća proizvodnju, slobodni kapaciteti su ograničeni i Saudijska Arabija možda neće biti voljna da poveća proizvodnju zbog OPEC+ saveznika Rusije, koja je pogođena nizom sankcija zbog rata u Ukrajini.

Uoči sastanka, OPEC+ je smanjio svoju prognozu ovogodišnjeg viška na tržištu nafte za 200 hiljada barela dnevno, na 800 hiljada barela dnevno, rekla su tri izvora za Reuters.

U međuvremenu, podaci Američkog instituta za naftu pokazuju da su zalihe sirove nafte u SAD-u porasle za oko 2,2 miliona barela u sedmici koja se završila 29. jula. Zalihe benzina pale su za 200 hiljada barela, a zalihe destilata za oko 350 hiljada barela.

OPEC je u odvojenom izvještaju objavio da je cijena barela korpe nafte njegovih članica u ponedjeljak iznosila 106,8 dolara, što znači da je pala 4,04 dolara u odnosu na prošli petak.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content