Cijene nafte stabilne

Piše: Objavljeno: 25/08/2023
featured image

Foto: Ilustracija, pexels

Cijene nafte stabilizovale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima, dok ulagači čekaju govor predsjednika američke centalne banke, Federalnih rezervi (Fed), Jeromea Powella u potrazi za daljim smjernicama u pogledu kamatnih stopa.

Cijena barela stabilizovala se na londonskom tržištu u odnosu na prethodno zatvaranje na 83,27 dolara. Na američkom tržištu barel se prodavao takođerpo gotovo nepromijenjenoj cijeni 78,22 dolara, prenosi seebiz.

Podaci o proizvodnoj aktivnosti u sklopu indeksa menadžera nabavke (PMI) niza velikih ekonomija u srijedu su pokazali sumornu sliku njihova zdravlja i povećali zabrinutost za potražnju.

Japan je u avgustu izvijestio o smanjenju fabričke aktivnosti treći mjesec zaredom. Poslovne aktivnosti u eurozoni takođe su pale više od očekivanog, posebno u Njemačkoj, a čini se i da će se aktivnosti u britanskoj ekonomiji u tekućem tromjesečju smanjiti te prijeti opasnost od njegovog pada u recesiju.

Poslovna aktivnost u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) se u avgustu približila tački stagnacije, s najnižim rastom nakon februara.

Zvaničnici Feda, Evropske centralne banke, Bank of England i Bank of Japan stižu u Jackson Hole, na redovni godišnji simpozijum, a investitori čekaju njihove izjave kako bi dobili signale o daljem smjeru kretanja kamatnih stopa.

Američki zvaničnici rade na predlogu kojim bi se ublažile sankcije usmjerene na naftni sektor Venecuele, dozvoljavajući većem broju firmi i zemalja da uvoze njenu sirovu naftu ako ta južnoamerička zemlja krene prema slobodnim i poštenim predsjedničkim izborima.

Pad zaliha sirove nafte u SAD-u iznad očekivanja pomogao je podržati tržište.

U međuvremenu, analitičari očekuju da će Saudijska Arabija, predvodnica Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC), u oktobru produžiti svoje dobrovoljno smanjenje proizvodnje za jedan milion barela dnevno, kako bi podržala cijene na tržištu.

OPEC je odvojeno objavio da je u srijedu barel korpe nafte njegovih članica pojeftinio 66 centi, na 85,84 dolara.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content