Cijene nafte stabilne

Piše: Objavljeno: 16/05/2023
featured image

Foto: Ilustracija, pixabay

Cijene nafte zadržale su se na međunarodnim tržištima iznad 74 USD budući da su zabrinutost za snabdijevanje i najavljeno punjenje zaliha u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) neutralizovali strahovanja od posustajanja američke i kineske ekonomija.

Na londonskom tržištu cijena barela je bila viša 36 centi nego na kraju prošle sedmice i iznosila je 74,53 USD. U gotovo istom je iznosu porasla i na američkom tržištu gdje se barelom trgovalo po 70,41 USD, prenosi SEEbiz.

Tržišta su prošle sedmice pomno pratila pregovore o podizanju plafona državnog duga u SAD-u, strahujući da bi problemi sa servisiranjem državnih obveza mogli gurnuti ekonomiju u recesiju.

Ministarka Janet Yellen upozorila je da bi mogli iskrsnuti već početkom juna.

Trgovce je zabrinulo i posustalo kreditiranje u Kini, dublji pad proizvođačkih cijena i slabiji rast potrošačkih u aprilu.

Podršku cijenama nafte pružile su prognoze da bi se snabdijevanje moglo smanjiti u drugoj polovini godine, jer su Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njeni saveznici, uključujući Rusiju, odlučili dodatno da smanje proizvodnju, oko 1,16 miliona barela dnevno.

Time bi se snabdijevanje smanjilo za ukupno 3,66 miliona barela dnevno, kada se uključi prošlogodišnja odluka.

Međutim, Irak smatra da OPEC+ na sastanku u junu neće dodatno smanjiti proizvodnju, rekao je ministar za naftu Hayan Abdel-Ghani.

Creative
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Skip to content