Cijene nafte porasle iznad 96 dolara

Piše: Objavljeno: 06/09/2022
featured image

Foto: Ilustracija, pixabay

Cijene nafte skočile su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima iznad 96 dolara, nakon što su vodeći proizvođači odlučili da blago smanje proizvodnju u oktobru, a ruski Gazprom odložio isporuke gasa Sjevernim tokom 1 u Evropu.

Na londonskom tržištu cijena barela je nakon podna bila viša 3,43 dolara nego na zatvaranju na kraju prošle sedmice i iznosila je 96,42 dolara. U Njujorku se barelom u elektronskoj trgovini trgovalo po 2,94 dolara višoj cijeni, od 89,87 dolara.

Američka tržišta su bila zatvorena zbog praznika, prenosi seebiz.

Trgovci su očekivali odluku Organizacije zemalja izvoznica nafte i njenih saveznika (OPEC+), uključujući Rusiju, o proizvodnji u oktobru.

OPEC+ odlučio je da blago smanji proizvodnju u oktobru, za samo 100 hiljada barela dnevno, što odgovara samo 0,1 odsto globalne potražnje.

Iz tog kartela su objasnili da se mogu sastati i prije 5. oktobra, kada je zakazan sljedeći redovni sastanak, bude li potrebno prilagoditi proizvodnju.

“Grupa zapravo u prvom redu želi poslati simboličnu poruku tržištima”, smatra analitičar Oandae, Craig Erlam, podsjetivši da su proizvođači u avgustu u istom obimu povećali proizvodnju, što je gotovo zanemareno.

Tržišta su, kako je naveo, vjerovatno u cijene uračunala uglavnom najcrnji scenario.

Zabrinutost je podstakao ruski div Gazprom, koji je prošlog petka poručio da ipak neće za vikend ponovo krenuti s isporukama gasa u Evropu gasovodom Sjeverni tok 1, zbog curenja ulja na turbini u Portanovki kod Sankt Peterburga.

Cijene gasa skočile su u ponedjeljak na evropskim tržištima 30 odsto, a analitičari predviđaju pojačanu potrošnju nafte u proizvodnji struje.

Međunarodna agencija za energiju podigla je u avgustu procjenu potražnje za naftom u ovoj godini, dijelom i zato što očekuje da će neke zemlje, zbog rekordnih cijena gasa i struje, gas u elektranama zamijeniti naftom.

Podršku cijenama pruža i ublažavanje epidemioloških mjera u kineskom Šendženu i naznake problema u pregovorima o iranskom nuklearnom programu, koji bi mogli utrti put povratku iranske nafte na međunarodna tržišta.

Bijela kuća odbila je u petak zahtjev Teherana da se sporazum o oživljavanju sporazuma iz 2015. godine poveže sa zaključivanjem inspekcija Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) u Iranu, saopštio je neimenovani zapadni diplomata.

OPEC je odvojeno objavio da je cijena barela korpe nafte njegovih članica prošlog petka porasla 95 centi na 99,22 dolara.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content