Cijene nafte porasle

Piše: Objavljeno: 23/10/2023
featured image

Foto: Ilustracija, pexels

Cijena nafte na svjetskim tržištima prošle sedmice je porasla, drugi put zaredom, što je posljedica zabrinutosti da bi eskalacija sukoba na Bliskom istoku mogla poremetiti snabdijevanje s tog područja.

Na londonskom tržištu cijena barela je prošle sedmice porasla 1,4 odsto na 92.16 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 1,2 odsto na 88,75 dolara, piše seebiz.

Cijele sedmice cijene su oscilirale zavisno od vijesti o situaciji na Bliskom istoku. Kada su vijesti ukazivale na zaoštravanje sukoba između Izraela i palestinske militantne grupe Hamas, cijene su rasle. Kada bi se činilo da napetosti popuštaju, cijene bi bile pod pritiskom.

Izrael već danima najavljuje kopnenu invaziju na Gazu, ali od toga zasad nema ništa.

“Cijene nafte značajno su se podigle zbog znakova da bi uskoro moglo doći do izraelske kopnene ofanzive u Pojasu Gaze. Međutim, situacija u snabdijevanju zasad se nije promijenila”, napisali su analitičari Commerzbanka u osvrtu na situaciju na tržištu.

S druge strane, negativno je na cijene nafte uticala najava da će Sjedinjene Američke Države (SAD) ublažiti sankcije Venecueli i omogućiti povratak njene nafte na svjetska tržišta.

Vašington je izdao šestomjesečnu dozvolu za transakcije s venecuelanskim energetskim sektorom nakon dogovora vlade u Karakasu i opozicije o izborima naredne godine.

Venecueli će, smatraju analitičari, trebati vremena da poveća proizvodnju, zbog slabih ulaganja u sektor posljednjih godina. Nakon rasta dvije sedmice zaredom, na londonskom tržištu cijena barela je u plusu u odnosu na početak godine više od sedam odsto, a na američkom više od 10,5 odsto.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content