Cijene nafte porasle 

Piše: Objavljeno: 30/08/2023
featured image

Foto: Ilustracija, pixabay

Cijene nafte porasle su u utorak na međunarodnim tržištima prema 85 dolara budući da je strah od poremećaja u proizvodnji u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) zbog uragana Idalije potisnuo u drugi plan signale o mogućem podizanju kamatne stope.

Na londonskom tržištu cijena barela je nakon podne bila viša 53 centa nego na zatvaranju trgovine u ponedjeljak i iznosila je 84,95 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 42 centa višoj cijeni, od 80,82 dolara.

Trgovci su se na početku sedmice fokusirali na tropsku oluju Idaliju koja je u utorak ojačala u uragan i krenula prema američkoj obali Meksičkog zaliva. Očekuju se problemi u snabdjevanju strujom i mogući poremećaji u proizvodnji nafte prenosi seebiz.

Nervoza zbog približavanja Idalije nadovezala se na požar u rafineriji Marathon Petroleuma u Luizijani, koji je izazvalo curenje hemikalija. U ponedjeljak kompanija je objavila da planira ponovo pokrenuti rad pogona koji prerađuje 596 hiljada barela nafte dnevno.

“Takvi incidenti biće i dalje katalizator rasta cijena budući da je naftna zajednica trenutno jako osjetljiva na poremećaje u rafinerijskoj preradi širom svijeta”, objasnio je John Evans iz brokerske kuće PVM.

Zastoje u proizvodnji signalizuje i najavljeni štrajk radnika u dva velika Cheveronova pogona za ukapljivanje gasa u Australiji koji čine više od pet odsto globalnih kapaciteta. Radnici su najavili štrajk naredne sedmice, tražeći veće plate i bolje uslove rada.

Tržišta struje biće saveznik u aktuelnom rastu cijena nafte koji predvode derivati, objasnio je Evans.

Problemi u proizvodnji potisnuli su u utorak u drugi plan zabrinutost za potražnju u SAD-u i Kini, dvije vodeće svjetske ekonomije.

Šef američke centralne banke, Federalnih rezervi (Fed), Jerome Powell, kazao je prošli petak da će možda morati još podići kamatne stope kako bi obuzdali tvrdokornu inflaciju. Viši troškovi zaduživanja koče privredu, što znači i slabiju potražnju za naftom.

Kina se pak mukotrpno oporavlja od pandemijskih ograničenja zbog problema na tržištu nekretnina, slabe lične potrošnje i oštrog pada kreditiranja, koji su podstakli Fed da snizi kamatne stope kako bi podrćala posustalu ekonomiju.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je izvijestila da je barel korpe nafte njenih članica u ponedjeljak poskupio 21 cent, na 87,1 dolara.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content