Cijene nafte porasle

Piše: Objavljeno: 09/05/2023
featured image

Foto: Ilustracija, pexels

 Cijene nafte porasle su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima iznad 77 dolara budući da su trgovce ohrabrili podaci s američkog tržišta rada, koji su prigušili bojazni da bi najveća svjetska privreda uskoro moglo kliznuti u recesiju.

Na londonskom tržištu cijena barela je nakon podne bila viša 2,07 dolara nego na zatvaranju trgovine na kraju prošle sedmice i iznosila je 77,35 dolara. Prošli petak zaključila je trgovinu u plusu 2,8 dolara, prenosi seebiz.

Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 2,05 dolaea višoj cijeni, od 73,39 dolara. Prošli petak zaključio je trgovinu u plusu 2,78 dolara.

Tržišta je na kraju prošle sedmice ohrabrio podatak da su američki poslodavci u aprilu neto otvorili 253 hiljade novih radnih mjesta, više nego što se očekivalo, što je stišalo bojazni da bi previranja u bankarskom sektoru mogla već u narednim mjesecima gurnuti Sjedinjene Američke Države (SAD) u recesiju.

Iako je tempo zapošljavanja ubrzao u poređenju sa martom, broj novootvorenih radnih mjesta još je niži od prosjeka u prethodnih šest mjeseci pa investitori procjenjuju da će američka centralna banka, Federalne rezerve (Fed) u takvim uslovima u junu pauzirati podizanje kamatnih stopa.

“Oporavak cijena nafte nadovezao se na oporavak dionica energetskih kompanija na Wall Streetu prošli petak nakon snažnih podataka o radnim mjestima u SAD-u, koji su ublažili strahovanja od skore recesije”, objasnila je analitičarka CMC Marketsa Tina Teng.

Ole Hansen iz Saxo Banka smatra da je pad cijena nafte u proteklim sedmicama bio pretjeran.

Podršku cijenama pruža i smanjeno snabdjevanje iz vodećih proizvođača, okupljenih u Organizaciji zemalja-izvoznica nafte (OPEC), i njihovih saveznika u grupu nezavisnih, uključujući Rusiju.

Od maja do kraja godine OPEC+ planira smanjiti proizvodnju za dodatnih 1,16 miliona barela dnevno.
Ulagači će ove sedmice pažljivo pratiti i podatke o inflaciji u SAD-u u aprilu kako bi podesili procjene o smjeru monetarne politike.

OPEC je odvojeno objavio da je u petak barel korpe nafte njegovih članica poskupio 1,01 dolara, na 74,27 dolara.

Creative
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Skip to content