Cijene nafte porasle 

Piše: Objavljeno: 26/08/2022
featured image

Foto: Ilustracija, pexels

Cijene nafte porasle su u četvrtak na međunarodnim tržištima prema 102 dolara, podstaknute najavom proizvođača da bi mogli smanjiti snabdijevanje i padom zaliha u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

Cijena barela na londonskom tržištu porasla je 60 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 101,82 dolara. U Njujorku se barelom trgovalo po gotovo nepromijenjenoj cijeni, od 95,05 dolara, prenosi SEEbiz.

Podršku cijenama pružila je i izjava saudijskog ministra energetike, princa Abdulaziza bin Salmana, na početku sedmice, da se tržište terminskih ugovora odvojilo od fizičkog, koje pokazuje da bi vodeći proizvođači mogli smanjiti snabdijevanje.

“Izjava da cijene nijesu usklađene s temeljnim pokazateljima i da bi Organizacija zemalja izvoznika nafte i njeni saveznici (OPEC+) mogla smanjiti proizvodnju, očito je postigla željeni učinak”, rekao je analitičar Craig Erlam iz Oande.

Raspoloženje na tržištu poboljšao je i pad zaliha sirove nafte i derivata u SAD-u u prošloj sedmici. Zalihe nafte pale su za 3,3 miliona barela, a benzina za samo 27 hiljada barela, što je ograničilo rast cijena na američkom tržištu.

Barijera cijenama bili su i pregovori o iranskom nuklearnom programu. Iran je rekao da je primio odgovor Sjedinjenih Američkih Država (SAD) na “konačni” tekst predloga Evropske unije (EU) o oživljavanju sporazuma iz 2015. godine.

Dogovor bi otvorio vrata povratku na tržište sankcionisane iranske nafte.

OPEC je posebno objavio da je cijena barela korpe nafte njegovih članica u srijedu iznosila 104,05 dolara, što znači da je porasla 2,12 dolara.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)