Cijene nafte porasle

Piše: Objavljeno: 18/01/2023
featured image

Foto: Ilustracija, pixabay

Cijene nafte porasle su u utorak na međunarodnim tržištima na 86 dolara, potaknute rastom kineske ekonomije u prošloj godini i očekivanjima da će promjena kineske politike prema koronavirusu povećati potražnju za gorivom.

Na londonskom tržištu cijena barela bila viša 1,59 dolara i iznosila je 86,05 dolara, dok se na američkom barelom trgovalo po 88 centi višoj cijeni, od 80,74 dolara, prenosi seebiz.

Trgovci su se fokusirali na podatke o rastu kineske ekonomije u prošloj godini.

Kineski bruto domaći proizvod porastao je prošle godine tri odsto, najslabije od sredine 70-ih godina prošlog vijeka, i nije dostigao službeno ciljanih oko 5,5 odsto, ali je nadmašio predviđanja analitičara.

Druga ekonomija svijeta kočila je prošle godine stroge mjere suzbijanja zaraze koronm, ali Vlada je na kraju prošle godine popustila pritisku građana i izmijenila politiku nulte tolerancije.

“Ekonomske posljedice tranzicije u politici prema koroni u Kini blaže su nego što se očekivalo i to je podstaklo aktualni oporavak cijena sirove nafte”, objasnio je tržišni analitičar Craig Erlam iz OANDA-e.

Podaci objavljeni u utorak pokazuju da je proizvodnja derivata u kineskim rafinerijama u prošloj godini pala prvi put od 2001. godine, i to 3,4 odsto, ali tempo dnevne potrošnje nafte snažno je ubrzao u decembru.

Jasniju sliku o potražnji u periodu pojačane prijetnje recesije Varga očekuje nakon izvještaja Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i Međunarodne agencije za energiju (IEA).

U istraživanju objavljenom na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu, dvije trećine anketiranih ekonomista iz privatnog i javnog sektora reklo je da očekuje globalnu recesiju u ovoj godini. Oko 18 odsto njih smatra da je recesija “izuzetno vjerovatna”.

Rezultati istraživanja najsumorniji su unazad deset godina kada ga je PwC počeo objavljivati.

OPEC je odvojeno objavio da je barel korpe nafte njegovih članica u ponedjeljak poskupio 39 centi, na 82,25 dolara.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content