Cijene nafte porasle 

Piše: Objavljeno: 19/12/2022
featured image

Foto: Ilustracija, pexels

Cijene nafte su prošle sedmice na svjetskim tržištima porasle, nadoknadivši dio prethodnih gubitaka, no njihov značajniji rast sprječava mogućnost recesije, a time i slabljenja potražnje za “crnim zlatom”.

Cijena barela na londonskom tržištu porasla je prošle sedmice 3,9 odsto na 79,04 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 4,6 odsto na 74,29 dolara.

Rastu je najviše doprinijela korekcija cijena, nakon što su sedmicu prije potonule više od 11 odsto i zaronile na najniže vrijednosti u ovoj godini, prenosi seebiz.eu.

U prva tri dana prošle sedmice, cijene su porasle, no u drugom dijelu ponovno su se našle u silaznoj putanji, jer centralne banke zapadnih zemalja i dalje podižu kamatne stope kako bi suzbile inflaciju.

A to će usporiti rast ekonomija, pa time i potražnju za naftom.

“Stroža monetarna politika već pritiska industrijske aktivnosti. Mogućnost daljeg zaoštravanja, nakon oštrih komentara zvaničnika centralnih banaka, pritisnula je raspoloženje na tržištu”, naveli su u bilješci analitičari iz ANZ Researcha.

Nakon niza povećanja za 0,75 procentnih poena, američka centralna banka, Federalne rezerve (Fed), je prošle sedmice povećala kamate za 0,5 bodova, u rasponu od 4,25 do 4,5 odsto, što je njihova najviša vrijednosti u posljednjih 15 godina.

Uz to, procjene čelnika banke pokazuju da će kamate biti povećane na više vrijednosti nego što se očekivalo i da će se na njima zadržati duže nego što se očekivalo.

A zbog povećanja kamata usporava se rast ekonomije. Fed procjenjuje da će bruto domaći proizvod (BDP) Sjedinjenih Američkih Država (SAD) naredne godine porasti 0,5 odsto, kao i ove godine, no čelnici nekoliko velikih američkih banaka poručili su ovih dana da bi privreda naredne godine mogla uroniti u recesiju.

Prošle sedmice su i evropska, švajcarska te britanska centralna banka, podigle kamatne stope za 0,5 procentnih poena.

Iako raste rizik od recesije, Međunarodna agencija za energiju predviđa u narednoj godini oporavak kineske potražnje za naftom za gotovo milion barela dnevno, nakon smanjenja u ovoj godini.

Zbog toga je ta agencija povećala svoju procjenu rasta globalne potražnje za naftom u narednoj godini na 1,7 miliona barela dnevno.

Analitičari iz J.P.Morgan Commodity Research-a očekuju, pak, da će SAD početi da obnavlja svoje strateške rezerve nafte u prvom tromjesečju naredne godine, što bi trebalo da podrži cijene tog energenta.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content