Cijene nafte pale

Piše: Objavljeno: 16/08/2022
featured image

Foto: Ilustracija, pexels

Cijene nafte na svjetskom tržištu pale su u utorak nakon što su slabi ekonomski pokazatelji u Kini obnovili strahove da bi svijet mogla pogoditi recesija.

Cijena naftnog indeksa Brent pala je 73 centa i iznosila 94,37 dolara po barelu, dok je cijena američkog WTI indeksa skliznula 44 centa na 88,97 dolara po barelu.

Kineska centralna banka smanjila je kamatne stope na kredite kako bi oživjela potražnju, jer je ekonomija neočekivano usporila u julu, s fabričkim i maloprodajnim aktivnostima koje su se našle pod pritiskom zbog kineske politike nulte epidemije COVID-a i krize na tržištu nekretnina.

Očekuje se da će se kineski izvoz naftnih derivata oporaviti u avgustu na skoro godišnji rekord, nakon što je Peking izdao dodatne kvote, prenosi seebiz.eu.

Ulagači su takođe pratili razgovore o oživljavanju iranskog nuklearnog sporazuma iz 2015. godine.

“Više nafte moglo bi doći na tržište ako Iran i Sjedinjene Američke Države (SAD) prihvate ponudu Evropske unije (EU), kojom bi se ukinule sankcije na izvoz iranske nafte”, smatraju analitičari.

Zvaničnik EU je kazao da je Iran u ponedjeljak odgovorio na “konačni” nacrt teksta EU za spašavanje nuklearnog sporazuma, ne navodeći detalje.

Iranski ministar vanjskih poslova pozvao je SAD da pokažu fleksibilnost u rješavanju tri preostala pitanja.

U SAD-u će ukupna proizvodnja u glavnim američkim bazenima nafte iz škriljaca porasti na više od devet miliona barela dnevno u septembru, što je najveći nivo od marta 2020. godine, objavila je američka Uprava za energetske informacije (EIA) u svome izvještaju o produktivnosti u ponedjeljak.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content