Cijene nafte pale najniže u tri sedmice

Piše: Objavljeno: 06/02/2023
featured image

Foto: Ilustracija, pixabay

Cijene nafte pale su prošle sedmice na najniže vrijednosti u posljednjih 20-ak dana, jer centralne banke i dalje povećavaju kamate, pa se rast ekonomije usporava, što bi moglo da oslabi potražnju za tim energentom.

Cijena barela na londonskom tržištu pala je 7,8 odsto na 79,94 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 7,9 odsto na 73,39 dolara, prenosi seebiz.

Pad cijena drugu sedmicu zaredom najviše je posljedica zabrinutosti trgovaca zbog usporavanja rasta zapadnih ekonomija, s obzirom da centralne banke i dalje podižu kamatne stope kako bi suzbile inflaciju.

Američke Federalne rezerve (Fed) su prošle sedmice povećale ključne kamate za dodatnih 0,25 procentnih poena, na najvišu vrijednost od 2007. godine, dok su Banka Engleske i Evropska centralna banka (ECB) podigle cijenu novca za po 0,5 procentnih poena.

Kako centralne banke već mjesecima podižu kamate, rast ekonomija se usporava.

Za sada su i američka i privreda eurozone izbjegli recesiju, no Fed i ECB najavili su dalje povećanje kamata, jer je jasno da treba oslabiti potražnju kako bi popustili inflacioni pritisci.

A to ne ide lagano, na što ukazuje izvještaj o zapošljavanju u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD). U januaru je broj zaposlenih porastao za 517 hiljada, dok su analitičari očekivali samo oko 187 hiljada. Stopa je nezaposlenosti je pala na 3,4 odsto, dok se očekivao rast na 3,6 odsto.

Ti podaci pokazuju da bi inflacija još neko vrijeme mogla ostati povišena, što znači da će Fed ili povećati kamate na više nivoe nego što se mislilo, ili će ih na povišenim vrijednostima zadržati duže nego što se očekivalo.

Zbog toga su u petak, kada je izvještaj objavljen, cijene nafte oštro pale.

„Tržište se ne može odlučiti treba li biti nervozno zbog recesije ili mogućeg daljeg agresivnog povećanja kamata Fed-a”, kazao je analitičar u firmi Price Futures Group, Phil Flynn.

Trgovci su nesigurni i zbog daljih sankcija na rusku naftu. U nedjelju je, naime, na snagu stupila evropska zabrana uvoza rafiniranih naftnih proizvoda iz Rusije, kao što su dizel i benzin, uz neke izuzetke.

Embargo je dogovoren u junu u sklopu šestog paketa sankcija Rusiji zbog invazije na Ukrajinu, a nadovezuje se na zabranu uvoza ruske sirove nafte morskim putem, koja je na snazi od decembra.

Članice Evropske unije (EU) dogovorile su 3. februara, zajedno s partnerima iz Grupe sedam najrazvijenijih zemlaja (G7), ograničenje cijene ruskih naftnih derivata.

Cijene skupljih naftnih derivata, poput dizela, benzina i goriva za avione, ograničene su sada na 100 dolara, a onih jeftinijih, poput lož ulja, na 45 dolara po barelu.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)