Cijene nafte pale

Piše: Objavljeno: 24/02/2024
featured image

Foto: Ilustracija, pixabay

Cijene nafte pale su u petak na 82 dolara pod pritiskom signala iz američke centralne banke, Federalnih rezervi (Fed) da bi mogla spustiti kamatne stope tek pred ljeto, što je iznova raspirilo zabrinutost za privredu i potražnju za energentima.

Na londonskom tržištu cijena barela je nakon podne bila niža 1,62 dolara nego na zatvaranju trgovine u četvrtak i iznosila je 82,05 dolara. U gotovo istom iznosu barel je pojeftinio i na američkom tržištu, gdje se njime trgovalo po 76,94 dolara.

Trgovce su na kraju radne sedmice zabrinule poruke iz Fed-a o kamatnim stopama, prenosi SEEbiz.

Fedov zvaničnik Christopher Waller saopštio je u četvrtak da bi banka trebalo da odgodi smanjenje kamatnih stopa za najmanje još nekoliko mjeseci, što je uznemirilo tržišta jer bi moglo zakočiti ekonomski rast i obuzdati potražnju za naftom.

“Inflacija se “vjerovatno” kreće prema ciljanih dva odsto”, rekao je Waller, naglasivši ipak da treba podatke o rastu cijena za najmanje još par mjeseci kako bi ocijenio je li blago ubrzanje rasta cijena na mjesečnom nivou u januaru izuzetak ili ozbiljan problem.

Fed drži referentne kamatne stope u rasponu od 5,25 do 5,5 odsto od prošlogodišnjeg jula, a zapisnik sa januarske sjednice pokazuje da većina zvaničnika zazire od pretjerano naglog ublažavanja monetarne politike.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content