Cijene nafte pale

Piše: Objavljeno: 01/02/2024
featured image

Foto: Ilustracija, pixabay

Cijene nafte pale su u srijedu na međunarodnim tržištima ispod 82 dolara pod pritiskom znakoa posustajanja ekonomske aktivnosti u Kini i procjena o rekordnoj proizvodnji u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

Na londonskom tržištu cijena barela s rokom isporuke u martu bila je niža 90 centi i iznosila je 81,97 dolara. Aktivnije se trgovalo barelima s rokom isporuke u aprilu, po 1,17 dolara nižoj cijeni, od 81,33 USD, piše seebiz.

Na američkom tržištu barel je bio u minusu 1,33 dolara, skliznuvši na 76,49 dolara.

Trgovci prate stanje u Kini nakon što je sud u Hong Kongu u nedjelju naložio likvidaciju prezaduženog nekretninskog diva Evergrandea. Građevinski sektor čini otprilike četvrtinu kineskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) pa se strahuje da bi kriza mogla smanjiti potražnju za naftom.

U srijedu zabrinutost je raspirio podatak o padu aktivnosti u kineskoj industriji u januaru, četvrti mjesec zaredom, prema istraživanju Kineske federacije za logistiku i nabavu.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) prognozirala je da će upravo Kina biti motor rasta potražnje za naftom u ovoj godini.

Zabrinutost za potražnju podstiču i predviđanja da će američka centralna banka ove sedmice zadržati kamatne stope na važećem nivou. Ekonomisti procjenjuju da su male šanse da će ih Fed sniziti prije juna, s obzirom na kontinuirano snažnu potrošnju domaćinstava.

Sukobi na Bliskom istoku pali su u drugi plan. Reutersova anketa navodi na zaključak da će rekordna proizvodnja na Zapadu i spori ekonomski rast zakočiti cijene nafte i ograničiti premiju za geopolitički rizik.

Međunarodna agencija za energiju prognozira da će snabdijevanje u ovoj godini dostići novi rekord zahvaljujući rekordnoj količini barela iz SAD-a, Brazila, Gvajane i Kanade.

OPEC je odvojeno objavio da je u utorak barel korpe nafte njegovih članica poskupio 1,19 dolara, na 84,19 dolara.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content