Cijene nafte pale

Piše: Objavljeno: 18/01/2024
featured image

Foto: Ilustracija, pexels

Cijene nafte pale su u srijedu na međunarodnim tržištima ispod 77 dolara budući da su trgovce zabrinuli podaci iz Kine i signali američke centralne banke, Federalnih rezervi (Fed) o kamatnim stopama, podstakavši strahovanja za potražnju.

Na londonskom tržištu cijena barela je nakon podne bila niža 1,38 dolara nego na zatvaranju trgovine u utorak i iznosila je 76,91 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 1,35 dolara nižoj cijeni, od 71,05 dolara.

U fokusu je trgovaca u srijedu bio neujednačeni oporavak kineske privrede u proplo godini, nakon ukidanja pandemijskih ograničenja na kraju 2022, prenosi seebiz.

Aktivnost je u drugoj ekonomiji svijeta na kraju prošle godine porasla 5,2 odsto na godišnjem nivou. U trećem tromjesečju porasla je 4,5 odsto, u drugom 6,3 odsto, a na početku godine 4,9 odsto. U cijeloj godini uvećana je 5,2 odsto, u skladu sa ciljem Pekinga.

Analitičari smatraju da podaci dovode pod znak pitanja prognoze da će kineska potražnja biti svjetski motor u ovoj godini.

“Kineski ekonomski podaci ne dokidaju nepovoljne trendove za naftnu potražnju, kineski izgledi za ovu i narednu godinu i dalje su sumorni”, rekla je Priyanka Sachdeva iz Phillip Nove.

Ona je podsjetila da je naftna industrija podržavala da je, uprkos neravnomjernom oporavku, kineska naftna potražnja otporna i da će vjerovatno u ovoj godini dostići rekordne nivoe.

Prerada kineskih rafinerija porasla je u prošloj godini 9,3 odsto i dostigla rekordni nivo, signalizirajući povećanu potražnju, ali neki analitičari očekivali su još snažniji rast.

Kočnica cijenama bio je u srijedu i dolar koji se u srijedu zadržao blizu najvišeg nivoa u mjesec nakon što su izjave zvaničnika Fed-a prigušile očekivanja o agresivnom snižavanju kamatnih stopa. Jači dolar smanjuje potražnju za naftom jer nagriza kupovnu moć kupaca s drugim valutama.

“Više kamatne stope mogu rezultirati slabijim izgledima za potražnju za naftom jer privbredna aktivnost u okruženju visokih kamatnih stopa obično usporava pa su cijene nafte ranjive”, rekla je Sachdeva.

Kriza u Crvenom moru pala je u drugi plan, uprkos novim udarima SAD-a na ciljeve u Jemenu zbog raketnog napada jemenskih naoružanih grupa na grčki brod.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) objavila je da je u utorak cijena barela korpe nafte njenih članica bila gotovo nepromijenjena i iznosila je 79,16 dolara.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content