Cijene nafte pale

Piše: Objavljeno: 16/01/2024
featured image

Foto: Ilustracija, pexels

Cijene nafte pale su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima ispod 78 dolara budući da se stišao strah od poremećaja u snabdjevanju zbog sukoba na Bliskom istoku, podstakavši talas prodaja.

Na londonskom tržištu je cijena barela nakon podne bila niža za 69 centi nego na zatvaranju trgovine na kraju prošle sedmice i iznosila je 77,6 dolara. U gotovo istom iznosu barel je pojeftinio i na američkom tržištu gdje se njime trgovalo po 71,97 dolara.

Trgovci pažljivo prate eskalaciju sukoba na Bliskom istoku zbog mogućih poremećaja u snabdjevanju naftom, pi[e seebiz.

Prošli petak nekoliko je tankera zaobišlo Crveno more nakon što su Sjedinjene Američke Države (SAD) i Britanija napali Jemen uz obrazloženje da žele zaštititi plovidbu od napada postrojbi pokreta Ansar Allah na brodove povezane s Izraelom.

Jemenski pokret tim akcijama iskazuje solidarnost s palestinskim Hamasom u sukobu s izraelskim snagama u okupiranom Pojasu Gaze. U nedjelju najavili su “snažan i efikasan odgovor” nakon još jednog američkog napada na ciljeve u Jemenu.

Glavni jemenski pregovarač upozorio je u ponedjeljak da će se napadi na brodove na putu u Izrael nastaviti, a američka vojska objavila je na X-u da je projetkil Huta pogodio kontejnerski brod u američkom vlasništvu i pod zastavom Maršalovih ostrva.

Sukob je spriječio tranzit najmanje četiri tankera s tečnim prirodnim gasom kroz Crveno more.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content