Cijene nafte pale

Piše: Objavljeno: 12/12/2023
featured image

Foto: Ilustracija, pixabay

Cijene nafte pale su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima, jer i dalje traje zabrinutost oko prekomjerne ponude sirove nafte uprkos smanjenoj proizvodnji organizacije OPEC+, dok se očekuje slabiji rast potražnje u sljedećoj godini.

Cijena barela na londonskom tržištu je oslabila 43 centa u odnosu na prethodno zatvaranje, na 75,41 dolara. Barelom se na američkom tržištu trgovalo po 47 centi nižoj cijeni od 70,76 dolara, prenosi seebiz.

Cijene su u petak na oba tržišta porasle više od dva odsto, ali su ipak sedmicu završile sedmi put zaredom u minusu. To je najduži niz tjednih padova cijena nafte od 2018. godine, a posljedica je dugotrajne zabrinutosti u vezi prekomjerne ponude.

“Nema sumnje da su naftna tržišta i dalje u stanju ranjivosti”, naveo je u bilješci John Evans iz PVM-a.

Uprkos najavi grupe OPEC+, koja okuplja članice Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njihove saveznike uključujući Rusiju, da će proizvodnju sirove nafte u prvom tromjesečju smanjiti 2,2 miliona barela dnevno, investitori i dalje sumnjaju u postizanje toga.

Očekuje se da će u sljedećoj godini u zemljama izvan OPEC-a rast proizvodnje rezultirati viškom ponude.

RBC Capital Markets očekuje u prvoj polovini smanjenje zaliha nafte za 700 hiljada barela dnevno, ali u cijeloj godini za samo 140 hiljada barela dnevno.

“Cijene će ostati nestabilne i promjenjive dok tržište ne bude vidjelo jasne podatke koji se odnose na dobrovoljno smanjenje proizvodnje”, napisali su u bilješci analitičari RBC-a.

Ove sedmice ulagači očekuju smjernice o politici kamatnih stopa sa sastanaka pet centralnih banaka, uključujući američku, kao i podatke o inflaciji u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) u kako bi procijenili potencijalni uticaj na globalnu ekonomiju i naftnu potražnju.

OPEC je odvojeno objavio da je barel korpe nafte njegovih članica u petak poskupio 1,04 dolara na 77,47 dolara.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content