Cijene nafte pale 

Piše: Objavljeno: 31/08/2022
featured image

Foto: Ilustracija, pexels

 Cijene nafte pale su u utorak na međunarodnim tržištima prema 101 dolara, jer trgovci strahuju da će agresivan odgovor centralnih banaka na inflaciju i podizanje kamatnih stopa oslabiti svjetsku ekonomiju i potražnju za gorivom.

Na londonskom tržištu je cijena barela u ugovorima s rokovima isporuke u oktobru bila niža 3,9 dolara u odnosu na zatvaranje u ponedjeljak i iznosila je 101,19 dolara. U ponedjeljak je zaključila trgovinu u plusu 4,1 dolara.

Aktivnije se trgovalo ugovorima s rokovima isporuke u novembru u kojima je cijena barela bila niža 3,24 odsto i iznosila je 99,59 dolara, prenosi seebiz.eu.

Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 2,89 dolara nižoj cijeni, od 94,12 dolara. U ponedjeljak je zaključio trgovinu u plusu 3,95 dolara.

Tržišta su se fokusirala na prošlosedmičnu najavu Saudijske Arabije da bi Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njeni saveznici mogli smanjiti proizvodnju, paralelno pojačanom snabdjevanju iz Irana u slučaju uspjeha pregovora o iranskom nuklearnom programu, rekli su izvori.

U utorak se pažnja ponovo preusmjerila na centralne banke i njihovo obuzdavanje inflacije.

Inflacija je u mnogim velikim ekonomijama blizu dvocifrenog nivoa koji nije viđen gotovo pola vijeka. Kako bi obuzdala rast cijena, američka centralna banka, Federalne rezerve (Fed) već je osjetno zaoštrila monetarnu politiku, a njenim stopama sprema se krenuti i Evropska centralna banka (ECB).

Više kamatne stope mogle bi ograničiti ekonomski rast i pritisnuti potražnju za gorivom.

“Ekonomski rast će biti i dalje spor s obzirom na agresivnu monetarnu politiku Feda. Ulagači sada čekaju na mjesečne podatke o zapošljavanju koji će biti objavljeni u petak”, rekao je Kunal Sawhney iz Kalkine Groupa.

Analitičar UBS-a Giovanni Staunovo kazao je da je okidač za nagli pad cijena bila objava iračkog državnog trgovca naftom SOMO da oružani sukobi u Bagdadu, najteži u proteklih nekoliko godina, ne utiču na izvoz nafte.

SOMO je poručio i da može preusmjeriti više nafte u Evropu bude li potrebno.

Dodatni pritisak na cijene stvorio je i ruski proizvođač nafte Gazprom Neft porukom da planira udvostručiti proizvodnju na polju Zhagrin u zapadnom Sibiru, na više od 110 hiljada barela dnevno.

Trgovci će pažljivo pratiti i sastanak Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njenih saveznika, nakon prošlosedmične najave Saudijske Arabije da bi vodeći proizvođači mogli smanjiti proizvodnju.

U odvojenom izvještaju OPEC je objavio da je barel korpe nafte njegovih članica u ponedjeljak poskupio 96 centi, na 104,85 dolara.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content