Cijene nafte oštro pale u prvoj sedmici ove godine

Piše: Objavljeno: 09/01/2023
featured image

Foto: Ilustracija, pexels

Cijene nafte su na svjetskim tržištima u prvoj sedmici ove godine oštro pale, jer se trgovci plaše da će zbog usporavanja rasta najvećih svjetskih ekonomija oslabiti potražnja za tim energetnom.

Cijena barela na londonskom tržištu potonula je prošle sedmice 8,5 odsto na 78,57 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 8,1 odsto na 73,77 dolara.

Nakon što su u prethodne tri sedmice porasle oko 13 odsto, prošle su cijene nafte izgubile dobar dio tih dobitaka, prenosi seebiz.eu.

To je posljedica zabrinutosti za potražnju, posebno iz Kine, najvećeg svjetskog uvoznika “crnog zlata”.

Nakon što su tri godine vodile politiku “nulte tolerancije” kovid virusa, kineske vlasti ubrzano popuštaju restriktivne mjere, što bi trebalo da ubrza rast druge po veličini svjetske privrede.

Međutim, naredni mjeseci biće vrlo neizvjesni, jer se virus ubrzano širi, pa mnoge bolnice i groblja javljaju da su pod pritiskom zbog velikog broja zaraženih i umrlih od kovida.

Sve bi to moglo da oslabi potražnju, na što ukazuje i odluka Pekinga o povećanju kvota za izvoz derivata.

“Raspoloženje na tržištu pokvarili su pandemija u Kini i izazovi njenog otvaranja, koji su doveli pod znak pitanja tezu da će se potražnja oporaviti i cijene porasti”, rekao je analitičar švajcarske banke Julius Baer, Norbert Rucker.

Trgovce je zabrinulo i upozorenje direktorice Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), Kristaline Georgieve, da će ova godina biti teža od prošle zbog istovremenog usporavanja ekonomije u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), Kini i Evropi, te da bi zemlje, koje čine otprilike trećinu svjetske privrede, mogle uroniti u recesiju.

Usporavanje rasta ekonomija očekuje se zbog toga što će američka i evropska centralna banka, kako su najavile, i ove godine podizati kamatne stope kako bi suzbile inflaciju.

“Stanje u svjetskoj ekonomiji istisnulo je sve druge brige i u doglednoj će budućnosti dominirati”, smatra Stephen Brennock iz PVM Oila.

Izgledi za svjetsku privredu igraće u novoj godini puno važniju ulogu u kretanjima cijena nafte nego proizvodna politika Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njenih saveznika, napisali su u bilješci analitičari njemačkog Commerzbanka.

“Naznake oporavka aktivnosti u ključnim ekonomskim područjima, ponovo će podići cijene nafte na londonskom tržištu prema 100 dolara, potencijalno od drugog tromjesečja”, procjenjuju u njemačkoj banci.

U anketi Reutersa, pak, 30 analitičara procjenjuje da će ove godine cijena barela u Londonu iznositi u prosjeku oko 89,4 dolara. Na američkom tržištu bi, prema procjenama, cijena u prosjeku mogla iznositi oko 84,85 dolara.

Prošle godine su cijene nafte na tržištu u Londonu porasle oko deset odsto, što je najviše posljedica poremećaja na tržištu zbog rata u Ukrajini, dok su godinu ranije, zahvaljujući oporavku svjetske ekonomije od koronakrize, skočile više od 50 odsto.

Creative
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Skip to content