Cijene nafte ojačale

Piše: Objavljeno: 28/04/2023
featured image

Foto: Ilustracija, pixabay

Cijene nafte ojačale su u četvrtak zbog podsticajnog učinka iznenadnog smanjenja ciljane proizvodnje Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC), nakon pada blizu četiri odsto.

Cijena barela sirove nafte na londonskom je tržištu u odnosu na prethodno zatvaranje porasla 25 centi, na 77,94 dolara. Na američkom se tržištu vrijednost barela povećala 19 centi, na 74,49 dolara, prenosi seebiz.

Cijene su se stabilizovale u jutarnjoj trgovini, nakon što je u četvrtak potpredsjednik ruskog premijera, Aleksander Novak izjavio da su tržišta nafte uravnotežena.

“Grupa vodećih proizvođača OPEC+ ne vidi potrebu za daljnim smanjenjem naftne proizvodnje, ali je uvijek u mogućnosti prilagoditi svoju politiku”, rekao je Novak.

Cijene nafte potonule su u srijedu gotovo četiri odsto, jer je nervoza zbog ekonomske krize u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) zasjenila pad zaliha sirove nafte u SAD-u iznad očekivanja.

Potrošnja kapitalnih dobara u SAD-u pala je više od očekivanog, pokazali su najnoviji podaci, a slabo raspoloženje prema rizičnoj imovini proširilo se iz bankarskog sektora nakon nastavka pada banke First Republic.

Analitičari smatraju da su slabe rafinerijske marže dale glavni doprinos padu cijena nafte, a Tamas Varga iz PVM-a ukazuje na lož ulje i gasno ulje kao glavne moguće krivce prevelikog pada.

“Zalihe ovih proizvoda slabo se troše, vjerovatno zbog otpornog ruskog izvoza”, rekao je Varga.

Rusija je povećala izvoz derivata uprkos embargu EU i ograničenju cijena nafte, rekli su Reutersu izvori.

Ole Hansen iz Saxo Banka je kazao da bi pad rafinerijskih profitnih marži mogao dovesti do smanjenja serija proizvodnje i daljeg pada potražnje za sirovom naftom.

“Za sada će prilagođavanja pozicija odrediti dnevni red, ali uz sveukupnu negativnu pristranost dok rafinerijske marže ne pokažu znakove stabilizacije”, rekao je Hansen.

Backwardation, pojava kada su cijene na tržištu prema ugovorima za isporuke u sljedećem mjesecu više u odnosu na one za kasnije isporuke, obično ukazuje na ograničenu ponudu.

OPEC je u četvrtak objavio da je cijena barela korpe nafte njegovih članica u srijedu pala 1,83 dolara, na 81,12 dolara.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content