Cijene nafte iznad 90 dolara

Piše: Objavljeno: 23/09/2022
featured image

Foto: Ilustracija, pexels

Cijene nafte stabilizovale su se u četvrtak iznad 90 dolara, podržane geopolitičkim rizicima koji su zasjenili strahovanja da će postrožena monetarna politika u nizu velikih ekonomija izazvati recesiju i naškoditi potražnji.

Na londonskom tržištu cijena barela sirove nafte je nakon podne bila viša 71 cent nego na zatvaranju u srijedu i iznosila je 90,54 dolara. Nakratko je porasla više od dva dolara.

Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 53 centa višoj cijeni, od 83,47 dolara nakon što je nakratko bio poskupio više od tri dolara, piše SEEbiz.

Cijene su snažno porasle u jutarnjoj trgovini pod uticajem znakova oporavka potražnje u Kini od strogih mjera suzbijanja covida 19.

Barem tri kineske državne rafinerije i velika privatna rafinerija razmatraju povećanje proizvodnje do deset odsto u oktobru u odnosu na septembar zbog snažnije potražnje i mogućeg rasta izvoza goriva u četvrtom tromjesečju, rekli su upućeni izvori.

Podršku cijenama pruža i moguća eskalacija rata u Ukrajini nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin u srijedu najavio djelimičnu mobilizaciju i podržao referendume na odmetnutim ukrajinskim područjima, podstakavši zabrinutost za snabdijevanje.

Evropska unija odgovorila je najavom novih sankcija protiv Rusije. Brisel razmatra limit za cijenu ruske nafte, stroža ograničenja izvoza tehnoloških proizvoda u Rusiju i nove sankcije za ruske državljane, rekle su diplomate u četvrtak.

Geopolitički rizici zasjenili su tako zaoštravanje monetarne politike u nizu velikih ekonomija. Američka centralna banka, Federalne rezerve (Fed) podigla je u srijedu kamatne stope tri četvrtine postotnog boda, a njen primjer slijedile su i švajcarska i britanska centralna banka, pokušavajući ukrotiti inflaciju.

Evropska centralna banka podigla ih je već prije desetak dana, takođe tri četvrtine postotnog boda.

“To samo pokazuje koliko je sinhronizovan aktuelni ciklus pooštravanja monetarne politike”, naveli su iz Deutsche Banka.

Podizanje troškova zaduživanja moglo bi izazvati recesiju, a to bi značilo slabiju potražnju za naftom.

Kočnica cijenama bio je i podatak vlade u Vašingtonu da su zalihe sirove nafte u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) porasle u prošloj sedmici 1,1 milion barela.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je objavila da je barel korpe nafte njenih članica u srijedu pojeftinio 24 centa, na 96,31 dolara.

Creative
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Skip to content