Cijene nafte bez većih oscilacija

Piše: Objavljeno: 15/05/2024
featured image

Foto: Ilustracija, pexels

Cijene nafte u utorak su se neznatno promijenile na međunarodnim tržištima, jer je Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) zadržala svoje prognoze svjetske potražnje za tim energentom, a investitori čekaju na podatke o američkoj inflaciji.

Cijena barela na londonskom tržištu ostala je gotovo ista kao i dan ranije, na 83,27 dolara, a na američkom tržištu 79,03 dolara.

U ponedjeljak je cijena u Londonu zabilježila najveći dnevni rast u više od dvije sedmice, a na američkom u posljednjih više od mjesec, na osnovu naznaka poboljšanja potražnje u dva najveća svjetska potrošača nafte, Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i Kini.

Ulagači danas čekaju na objavu indeksa potrošačkih cijena u SAD-u, u potrazi za naznakama hoće li centralna banka, Federalne rezerve (Fed), uskoro razmotriti smanjenje kamatnih stopa. To bi moglo podstaći ekonomski rast, a time i potražnju za naftom, piše seebiz.

U utorak je OPEC zadržao svoju procjenu relativno snažnog rasta svjetske potražnje za naftom u ovoj godini i saopštio da postoje šanse da svjetsku ekonomiju u ovoj godini bude bolje od očekivanog.

U svom mjesečnom izvještaju navela je da će svjetska potražnja za naftom u ovoj godini porasti za 2,25 miliona barela dnevno, a u narednoj za 1,85 miliona barela dnevno.

OPEC je objavio da je barel korpe nafte njegovih članica u ponedjeljak pojeftinio 864 centa u odnosu na prethodni trgovinski dan, na 83,43 dolara.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content