Cijene hrane u svijetu u januaru najniže u gotovo tri godine

Piše: Objavljeno: 04/02/2024
featured image

Foto: Ilustracija, Shutterstock

Cijene hrane spustile su se u januaru na najniži nivo u gotovo tri godine, pod pritiskom znatno jeftinijih žitarica i mesa, objavila je agencija Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (UNFAO).

FAO-ov indeks cijena korpe osnovnih prehrambenih proizvoda pao je u januaru 1,2 boda u odnosu na decembar, na prosječnih 118 bodova, najniži nivo od februara 2021. godine.

U odnosu na prošlogodišnji januar, njegova vrijednost je niža 10,4 odsto, prenosi seebiz.

Najviše su u januaru pojeftinile žitarice, 2,2 odsto u odnosu na decembar, odražavajući snažnu konkurenciju izvoznika i pojačanu ponudu iz zemalja južne hemisfere.

Cijene pšenice i kukuruza značajno su pale, zahvaljujući poboljšanom snabdijevanju i povoljnim izgledima za žetvu.

Značajno je na početku godine pojeftinilo i meso, sedmi mjesec zaredom, i to 1,4 odsto u odnosu na decembar, pod uticajem obilne ponude vodećih izvoznika.Cijene biljnih ulja i mlijeka i mliječnih proizvoda zadržale su se na decembarskom nivou.

Suncokretovo ulje blago je poskupilo zbog pojačane potražnje, dok su sojino i ulje od repice pojeftinili zahvaljujući obilnom snabdijevanju iz Južne Amerike i zalihama u Evropi.

U odnosu na početak prošle godine, biljna ulja bila su u januaru jeftinija 12,8 odsto, a mlijeko i mliječni proizvodi 17,8 odsto.Šećer je ponovo poskupio u januaru, 0,8 odsto u odnosu na decembar, zbog strahovanja da bi slabe padavine u Brazilu mogle naškoditi rodu šećerne trske i nepovoljnih izgleda za proizvodnju na Tajlandu i u Indiji.

U odvojenom izvještaju o ponudi i potražnji na tržištima žitarica, UNFAO je blago povisio procjenu svjetske proizvodnje žitarica u prošloj godini.

“Globalna trgovina žitaricama trebalo bi da u aktuelnoj sezoni poraste samo 0,8 odsto, na 480 miliona tona, uz veći obim trgovine žitaricama krupnog zrna i manju trgovinu pšenicom i rižom”, procjenjuju u UNFAO.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content