Četvrti dan ICT nedjelje posvećen ženama u IT: Zanimanja u kojima ženska sposobnost može doći do izražaja

Piše: Objavljeno: 08/10/2022
featured image

Foto: podgorica.me

Nakon uspješno završenog trećeg dana prve podgoričke ICT nedjelje, koji su obilježili konferencija o sajber bezbjednosti i događaj posvećen ljubiteljima gejming industrije, zatim dan posvećen mladim inovatorima, programi edukacije, uslijedio je dan posvećen ženama u IT-u. 

Četvrtog dana ICT Week-a, koji je organizovao Glavni grad u saradnji sa ICT Cortex, uz pokroviteljstvo Crnogorskog Telekoma, upriličeno je žensko druženje u Kuslevovoj kući- Women in tech, na kojem su učešće uzele uspješne dame koje svojim radom potvrđuju da žene zavređuju mjesto u ovoj perspektivnoj i brzo rastućoj industriji. 

U društvu uspješnih dama, zamjenica gradonačelnika dr Slađana Vujačić, istakla važnost ovakavih događaja za Glavni grad ali i  svojim primjerom, ohrabrila druge žene da umnogome mogu da doprinesu zajednici, jer je mnogo zanimanja u kojima ženska sposobnost može doći do izražaja. 

“Ovo je iskorak iz onog administratitvnog shvatanja uloge jedne lokalne samouprave. Kada sam dobila poziv da prisustvujem događaju, bila sam skeptična da li će se čuti od mene dovoljno u ovoj oblasti. Obzirom da se kao zamjenica bavim društvenim djelatnostima, zaštitom životne sredine, kulturom, socijalnim staranjem, zdravstvenom zaštitom kao doktorica medicine. To je greška svakako, zato što sve vi koje djelujete u ovoj oblasti, i moje kolegnice i ja, koje djelujemo u oblasti lokalne samouprave i oblasti zdravstvenog sistema, se zapravo bavimo profesijama koje su dominantno muške i nalazimo se u takvom svijetu gdje se teško izboriti za status. E zato je ovaj događaj večeras važan, jer šaljemo poruku da i u tom nekom muškom svijetu, žene mogu uraditi dosta, da sve te buduće djevojčice, žene mogu jednog dana da se nađu ovdje i da budu na svim ovim našim pozicijama i da se bave poslovima, koji se, ovdje tradicionalno, shvataju muškim poslovima, i da postignu dosta. To smo svakako vidjeli prije nekoliko večeri, kada smo prisustvovali prezentaciji projekata koji će se naći na Web Summit-u u Lisabonu, gdje mi je kao ženi bilo posebno drago da gledam kako žene to lijepo prezentuju i zamišljam ih u tom dalekom svijetu, koji se nama uvijek čini dalekim. Zamišljam kako će lijepo prezentovati ne samo sebe, već I svoj grad I cijelu državu Crnu Goru”, kazala je zamjenica, uz želju da ovo potraje i postane tradicionalna praksa, a učesnicama poželjela uspjeh, te da i dalje ostanu primjer budućim generacijama.

U okviru prvog panela, na temu “Obrazovanje djevojčica i žena u oblasti ICT” razgovarale su uspješne poslovne žene: dr Sanja Damjanović, naučnica na GSI institutu u Njemačkoj, dr Milica Vukotić, dekanica Fakulteta za informacione sisteme i tehnologije UDG, mr Jelena Milojković, izvršna direktorka kompanije ZZI d.o.o., mr Marijeta Barjaktarović Lanzardi, načelnica Direkcije za inovacije, Ministarstvo nauke i tehnološkog razvoja, mr Valentina Radulović, izvršna direktorka DigitalBee Edu.

Razmjenjujući svoja iskustva, zajedno su osnažile djevojčice i žene i poslale poruku da moraju da rade na sebi, da budu samouvjerene, da imaju više samopouzdanja, da ne postoje muška i ženska zanimanja, da obrazovne ustanove snose veliku odgovornost kao i da je izuzetno važna emocionalna inteligencija. 

Gošće drugog panela na temu “Menadžerke u IT kompanijama #BreakTheBias” bile su:  mr Aleksandra Bošković, izvršna direktorka kompanije Bild Studio, mr Dejana Ponoš, izvršna direktorka kompanije Arhimed, mr Sanja Gardašević, izvršna direktorka kompanije Alicorn, Snežana Ćalasan, izvršna direktorka kompanije Navira IT Solutions. 

Uspješne u svom poslu, svakodnevno ruše predrasude, te su ove dame poslale poruku da je važno govoriti javno o svim predsrasudama, kako bi se sve mlade žene ohrabrile i motivisale u ostvarenju svojih snova.

Četvrtog dana ICT nedelje održana je i Telekom Open Day konferencija, na kojoj je kompanija Crnogorski Telekom promovisala svoje proizvode za digitalnu transformaciju kompanija.

Publika je upoznata sa e-Trust platformom za rad sa elektronskim dokumentima koja već može da se koristi i to za potpisivanje digitalnim sertifikata, potpuno bez upotrebe papira. Na konferenciji su predstavljena i ostala napredna  rješenja za digitalizaciju malog i srednjeg biznisa.

Creative
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Skip to content