Četiri članice EU nijesu dozolile slijetanje Air Montenegra iz Tuzle 

Piše: Objavljeno: 21/10/2023
featured image

Foto: Air Montenegro

Švedska, Danska, Austrija i Njemačka odbile su da izdaju dozvolu za slijetanje aviona Air Montenegra koji želi da uspostavi direktne linije sa Međunarodnog aerodroma u Tuzli. Kako je kazao direktor Međuarodnog aerodroma u Tuzli Dževad Halilčević, zahtjev je odbijen jer Air Montenegro nije aviokompanija koja je registrovana u BiH ili nekoj od zemalja članica Evropske unije, što je shodno potpisanim ugovorima, preduslov za mogućnost ishodovanja dozvole.

Direkcija za civilno zrakoplovstvo BiH (BHDCA) izdala je dozvolu crnogorskoj aviokompaniji Air Montenegro za uspostavljanje linija sa Međunarodnog aerodroma Tuzla ka Holandiji i Turskoj. Ovakva vrsta dozvole omogućena je nakon što su navedene države odobrile zahtjeve za slijetanje aviona na njihovo tlo.

Kako je za Klix.ba kazao direktor Međuarodnog aerodroma u Tuzli Dževad Halilčević, uspostavljanje navedene dvije linije dio su šireg projekta koji zajednički realizuju sa Air Montenegrom.

“Nakon što je Wizz Air donio odluku o zatvaranju baze te smanjenju broja linija, intenzivno smo krenuli u pronalazak zainteresovanog avioprevoznika. Sada je posebno dobro to što smo prvi put dobili odobrenje za uspostavljanje direktne linije za Istanbul jer su naši građani avionom morali da putuju iz Sarajeva i Beograda ili jednostavno autobusom. Još čekamo završetak određenih procedura, kako bismo mogli krenuti sa objavom letova za Tursku, ali i Holandiju”, kaže Halilčević.

Uspostavljanje dvije linije od Tuzle do Mastrihta i Istanbula donijeće benefite tuzlanskom aerodromu u ekonomskom smislu, a Halilčević vjeruje da će se njima u znatnoj mjeri kompenzovati odlazak Wizz Aira u onom punom kapacitetu u kojem je bio do septembra ove godine.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content