Cetinje: Obilježen Dan samostalnog života osoba sa invaliditetom

Piše: Objavljeno: 08/05/2024
featured image

Foto: Ilustracija, pexels

Dan samostalnog života osoba sa invaliditetom (OSI) obilježen je juče u Centru za kulturu Prijestonice Cetinje. Moderator ovog događaja je bio predsjednik Udruženja paraplegičara Cetinja Dejan Tmušić koji je istakao da se ovaj datum prvi put obilježava na Cetinju.

„Ovo jedinstvena prilika da osobe sa invaliditetom zatraže pravo na samostalan život, te da podignu svijest o preprekama sa kojima se susrijeću, ali da se solidarišu sa ljudima čiji se glas čuje“, kazao je Tmušić.

Predsjednik Odbora Zajednice opština Savo Borozan kazao je da lokalna samouprava u svom radu daje veliki značaj intersektorskoj saradnji sa OSI populacijom, takođe osobe sa invaliditetom uključuje u zajedničkom planiranju politika za OSI, piše gradski.me.

„Ne postoji čovjek na planeti koji sve može sam, i kada bi cijelo društvo, cijela zajednica, zajednički se uhvatila ruku pod ruku, taj bi korak bio mnogo lakši, mnogo efektniji, taj mali korak tog pojedinca za njega je jako puno, a za društvo neće biti mnogo ako ga zajednički naprave“, naveo je Borozan.

Cilj ovog projekta je zajedničko zalaganje za pravo na samostalan život , dok je osnovni zadatak podizanje svijesti o preprekama sa kojima se suočavaju osobe sa invaliditetom.

Dugogodišnja aktivistkinja za ljudska prava, Ivana Janković istakla je da su potrebni servisi podrške kako bi se OSI osobe do kraja i kompletno uključile u društvo.

„Da se tretiramo ravnopravno kao i svi ostali drugi članovi društva“, kazala je ona.

U sklopu Evropskog dana samostalnog života (OSI) prikazan je film „Dohvati nebo“ reditelja Milutina Darića. Na samom kraju uslijedio je interaktivni dio događaja na temu samostalnosti u donošenju odluka OSI.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content