Češki hotelijeri zainteresovani za ulaganja u Crnu Goru

Piše: Objavljeno: 08/09/2022
featured image

Foto: MKI

,,Postoji interesovanje čeških hotelijera za mogućnosti investiranja u Crnu Goru, naročito u dijelu zdravstvenog turizma”, istakla je ambasadorka Republike Češke Janina Hrebičkova, tokom sastanka sa potpredsjednikom Vlade za regionalni razvoj i ministrom kapitalnih investicija Ervinom Ibrahimovićem.

“Zadovoljstvo mi je da danas tokom razgovora otvorimo teme koje bi mogle biti od zajedničkog interesa za dvije države, posebno imajući u vidu potencijale koje naša država ima u dijelu razvoja planinskog i zdravstvenog turizma”, istakao je Ibrahimović na početku razgovora tokom kojeg je predstavio kapitalne razvojne projekte iz oblasti saobraćaja i energetike, uz poseban osvrt na ubrzani razvoj IT tehnologije i mogućnosti koje ova oblast pruža.

Kako je saopšteno iz MKI, Ibrahimović je u tom kontekstu prezentovao dalju dinamiku nastavka realizacije projekta izgradnje auto-puta Bar–Boljare, sljedećih faza rekonstrukcije nacionalne željezničke infrastrukture, planove za razvoj multimodalnog transporta i valorizacije Luke Bar.

Ambasadorka Hrebičkova se, kako se navodi u saopštenju, složila sa činjenicom da potencijali, naročito sjevera Crne Gore nijesu u punom kapacitetu iskorišćeni, dodajući da postoji interesovanje čeških turista za planinski turizam i da je u tom smislu potrebno raditi više na promociji crnogorske ponude.

“Postoji interesovanje čeških hotelijera za mogućnosti investiranja u Crnu Goru, naročito u dijelu zdravstvenog turizma”, istakla je ambasadorka i dodala da su pojedini češki hotelijeri prepoznati na svjetskom tržištu po kvalitetu ponude u ovoj oblasti.

Kako navode, u svijetlu energetske krize koja je neminovno izazvala nesigurnost na tržištu energenata, sagovornici su razmijenili stavove i potencijalne mogućnosti saradnje dvije države.

“Situacija koja se svakodnevno mijenja u dijelu promjena geopolitičkih interesa, obavezuje nas da intezivno radimo na kreiranju obnovljivih i alternativnih izvora energije, jer energetska stabilnost jedne države uslovljava njenu ekonomsku stabilnost”, zaključili su sagovorici uz konstataciju da Crna Gora tek na pravi način treba da iskoristi svoje potencijale kada je riječ o solarnoj, hidro i energiji vjetra.

,,Potrebno je uložiti dodatni napor i energiju kako bi se dobri bilateralni odnosi dvije države odrazili i na ekonomsku to jest kvalitetniju saradnju poslovnih zajednica Republike Češke i Crne Gore”, zaključuje se u saopštenju.

Creative
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Skip to content