CEDIS: Potrošnja struje u julu skočila 20 odsto

Piše: Objavljeno: 25/08/2022
featured image

Foto: Ilustracija, pexels

Korisnici elektrodistributivnog sistema su u julu preuzeli ukupno 269.669.841 kWh električne energije, što je za čak 20 odsto više u odnosu na junsku potrošnju i četiri odsto više u odnosu na energiju preuzetu tokom istog perioda prethodne godine, saopšteno je iz CEDIS-a.

Najviše električne energije, kako kažu, oko 35 odsto, distribuirano je korisnicima na području Podgorice, Danilovgrada, Tuzi i Cetinja (Region 2).

“Očitano je ukupno 402.546 brojila, ili 94 odsto od ukupnog broja (neočitana mjerna mjesta nalaze se u objektima koji nijesu stalno nastanjeni). Procenat očitanosti na mjernim mjestima koja su opremljena novim, elektronskim brojilima je 99 odsto. Ekipe Sektora za održavanje su u julu realizovale 2.029 intervencija na terenu. Vrijednost radova na održavanju elektroenergetskih objekata iznosila je oko 279 hiljada eura”, navodi se u saopštenju.

Na distributivnu mrežu je tokom jula priključeno 286 nova korisnika, piše rtcg.me.

“Tokom jula, na nivou primarne mreže, završena je nabavka i zamjena djelova postrojenja u trafostanici 35/10kV Gornja Zeta, za šta je izdvojeno 133 hiljade eura. U toku su i milion eura vrijedni radovi na rekonstrukciji četiri 35kV dalekovoda, „Medanovoći – Vrelo“ i „Vrelo – Čokrlije“ u Bijelom Polju, „Buljarica – Virpazar – Podgor“ i „Guke – Mataruge“ u Pljevljima. Prethodnog mjeseca su potpisani i 480 hiljada eura vrijedni ugovori za nabavku i ugradnju šest transformatora za trafostanice naponskog nivoa 35/10kV: „Novi Obod“, „Velika Plaža 2“, „Igalo“ i „Dobrota“. Na nivou sekundarne mreže završene su aktivnosti na realizaciji deset projekata, za koje je planiran iznos od 980 hiljada eura, a od kojih je kompaniju najviše koštala realizacija projekta izgradnje 10kV voda ‘Klinci-Arza'”, navodi se u saopštenju.

Dodaju da je prethodnog mjeseca na području Crne Gore je ugrađeno 70 novih, elektronskih brojila.

“Ukupan broj mjernih mjesta u Crnoj Gori koja su opremljena elektronskim brojilima na daljinsko upravljanje je oko 339 hiljada, čime je pokriveno oko 80 odsto konzuma. Osnovna djelatnost CEDIS-a je distribucija električne energije, izgradnja i održavanje distributivnih objekata i mreže. CEDIS distribuira električnu energiju za oko 427 hiljada korisnika na području Crne Gore”, zaključeno je u saopštenju.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content