CBCG: Umjeren rizik po finansijsku stabilnost

Piše: Objavljeno: 28/07/2022
featured image

Foto: rtcg.me/arhiva

Savjeta za finansijsku stabilnost ocijenio je da se za sada sistemski rizik po finansijsku stabilnost može okarakterisati kao umjeren, uz prisustvo određenih ranjivosti, koje bi se mogle intenzivirati zbog složene ekonomske i geopolitičke situacije.

59. sjednica Savjeta za finansijsku stabilnost, održana je juče, a predsjedavao je Radoje Žugić, guverner i predsjedavajući Savjeta.

“Stoga je zaključeno da je neophodno aktivno pratiti kretanja pokazatelja stabilnosti finansijskog sistema i, u zavisnosti od razvoja situacije, osmišljavati i implementirati dodatne monetarne, prudencione i fiskalne mjere u pravcu smanjenja rizika”, saopšteno je iz CBCG.

Na sjednici Savjeta razmatrana je Informacija o finansijskoj stabilnosti za drugi kvartal 2022. godine, piše rtcg.me.

Foto: rtcg.me

“Podaci iz ovog dokumenta ukazuju na izuzetno skroman rast ekonomske aktivnosti u eurozoni u prvom kvartalu tekuće godine, od svega 0,5%, pri čemu međunarodne finansijske institucije, poput MMF-a, očekuju usporavanje globalnog ekonomskog rasta u 2022. godini, što je odraz dešavanja u Ukrajini, rasta inflacije i novog talasa pandemije”, potručuju iz CBCG.

CBCG saopštili su da podaci o kolektivnom smještaju za prvih pet mjeseci tekuće godine ukazuju na rast u broju dolazaka turista od 156,2% i broju ostvarenih noćenja od 179,3% u odnosu na uporedni period prethodne godine.

CBCG podsjeća da je u drugom kvartalu je nastavljen trend rasta potrošačkih cijena, pa je stopa inflacije na kraju juna iznosila čak 13,5%.

“U fiskalnoj sferi, rizici su i dalje izraženi, a njihov budući uticaj neizvjestan zbog sve složenije ekonomske i geopolitičke situacije na globalnom nivou. U takvim okolnostima, kreiranje dodatne javne potrošnje, uz odsustvo analiziranja fiskalnog uticaja, može ugroziti održivost javnih finansija, što bi se odrazilo i na stabilnost ukupnog finansijskog sistema. Nepovoljni trendovi na međunarodnim finansijskim tržištima upućuju na potrebu traženja načina za obezbjeđivanje nedostajućih fiskalnih sredstava u tekućoj godini na domaćem tržištu, do nivoa koji ne bi ugrozio kreditnu aktivnost ka realnom sektoru”, saopšteno je iz CBCG.

Iz CBCG kažu da su trendovi koji karakterišu bankarski sektor i u drugom kvartalu ove godine pozitivni.

Zabilježen je rast aktive i kapitala banaka na godišnjem nivou, kao i rast depozita (rast je na godišnjem nivou iznosio je 21,4%) i kredita (6,8%). Na kraju drugog kvartala 2022. godine NPL (učešće nekvalitetnih kredita u ukupnim kreditima) je iznosio 6,3%.
“U sektoru osiguranja je tokom prvih šest mjeseci 2022. godine, prema preliminarnim podacima Agencije za nadzor osiguranja, zabilježen rast bruto fakturisanih premija od 11,9% u odnosu na isti period prošle godine”, saopštila je CBCG.

Usvojen Program razvoja finansijske edukacije u Crnoj Gori 2023-2027.

Na sjednici Savjeta za finansijsku stabilnost usvojen je i Program razvoja finansijske edukacije u Crnoj Gori 2023-2027, čiji je Predlog prethodno utvrdio Nacionalni komitet.

„Usvajanje Programa razvoja finansijske edukacije važna je prekretnica ka efikasnijem, koordinisanijem i rezultatski orijentisanom djelovanju u korist finansijske pismenosti, a preduslov za njegovu uspješnu implementaciju je posvećen rad“, poručili su članovi Savjeta i pozvali sve zainteresovane društvene subjekte da budu dio ove važne agende.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content