Burić: Zaštita žrtava porodičnog nasilja obaveza društva

Piše: Objavljeno: 23/10/2021
featured image

Opomene nam, na žalost, sve češće stižu i zato je krajnje vrijeme da, kao društvo, damo adekvatan odgovor i zaštitimo žrtve porodičnog nasilja, rekao je v.d. vrhovnog državnog tužioca Dražen Burić.

Kako navode iz VDT-a, Burić je juče razgovarao sa predstavnicama NVO “Sistem” Nedom Radović i Aleksandrom Sekulićem, s ciljem unapređenja saradnje u slučajevima porodičnog nasilja.

Burić je izrazio žaljenje zbog činjenice da je povod za održavanje sastanka nedavni slučaj ubistva Š.B. u Tuzima i gubitak jednog mladog života, piše rtcg.me.

“Zadatak čitavog društva, svih državnih institucija jeste da, uz podršku nevladinih organizacija, maksimalno unaprijede mehanizme koji bi doveli do smanjenja slučajeva porodičnog nasilja”, ocijenio je Burić.

Sagovornici su se saglasili da je neophodno usklađivanje crnogorskog zakonodavstva sa međunarodnim standardima, prema kojima se svaki oblik nasilja u porodici tretira kao krivično djelo.

Burić je podsjetio da je ranije pozvao sve nadležne državne organe da problemu porodičnog nasilja pristupaju sa povećanim senzibilitetom.

“Ovi slučajevi zahtjevaju efikasnu i koordiniranu akciju svih državnih institucija”, ocijenio je Burić.

On je zahvalio predstavnicama NVO “Sistem” na otvorenosti za saradnju s ciljem suzbijanja problema porodičnog nasilja u Crnoj Gori.

Sagovornici su konstatovali da je, na žalost, sastanak organizovan neposredno nakon događaja u mjestu Bašča Rijeka, opština Petnjica, za koji do sada prikupljeni podaci ukazuju da je u porodičnoj kući A.Š (50) ubio svoju suprugu E.Š. (36) i povrijedio njihovu ćerku (15), nakon čega je u dvorištu porodične kuće izvršio samoubistvo.

“Opomene nam, na žalost, sve češće stižu i zato je krajnje vrijeme da, kao društvo, damo adekvatan odgovor i zaštitimo žrtve porodičnog nasilja“, zaključio je Burić.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava