Bulatović: Finansije u NPCG stabilne, sezona jedna od najuspješnijih

Piše: Objavljeno: 31/08/2022
featured image

Foto: rtcg.me.

Ova sezona bila je jedna i od najuspješnijih u Nacionalnim parkovima Crne Gore, uprkos nezavidnoj situaciji koju je nova uprava zatekla posebno u dijelu finansija, kazao je direktor JPNPCG Aleksandar Bulatović.

“Jedna od uspješnijih sezona u Nacionalnim parkovima, domaćinsko upravljanje i temeljna priprema, rezultirali su stabilizacijom finansija i apsolutnom likvidnošću preduzeća, a Parkovi napokon zablistali punim sjajem.  Pokazatelji navedenog su ostvareni prihodi za prvih osam mjeseci 2022. godine, u iznosu od oko 1.400.000 eura, iz sopstvenih prihoda i izvanredna posjećenost parkova koja je veća za oko 30 odsto u odnosu na isti period 2021. godine”, saopštio je Bulatović.

Prema njegovim riječima, nakon stupanja na funkciju rukovodstvo JP Nacionalni parkovi Crne Gore zateklo je nimalo zavidnu situaciju u finansijskom smislu, piše rtcg.me.

“Tome svjedoče dugovanja u iznosu od oko 950.000 eura, od kojih su obaveze po osnovu poreza i doprinosa iznosilile oko 850.000 eura, a dugovanja prema dobavljačima bila su oko 100.000 eura”, istakao je on.

Poručuje da su domaćinsko upravljanje, stvaranje efekasnih rješenja koje imaju dugoročne pozitivne efekte, održiv ekonomski model, rezultirali oporavkom i stabilnim finansijama Javnog preduzeća za nacionalne parkove.

“U 2022. godini, uspjeli smo da izmirimo sva zatečena potraživanja ka dobavljačima, ušli u proces reprograma poreskih potraživanja, u cjelosti, a zaposlenima omogućili redovnu isplatu zarada. Do kraja godine izmirićemo 220.000 eura zaostalih potraživanja po osnovu poreza i doprinosa i nastaviti redovno da izmirujemo sve tekuće obaveze po osnovu zarada i ostalih potraživanja”, saopštio je Bulatović.

Kazao je i da su tokom juna i jula zabilježili  rekordnu posjećenost Nacionalnih parkova, što je rezultat dobre pripreme turističke sezone, obogaćivanjem sadržaja turističke ponude i boljom kontrolno-naplatnom evidencijom.

“S obzirom da je Javnom preduzeću za nacionalne parkove dodijeljena na upravljanje Ulcinjska Solana, koja godišnje iziskuje trošak od oko 250.000 eura, u mnogome govori da se preduzeće odgovorno I domaćinski ophodi prema svim zaštićenim područjima.  Sve gore navedeno govori u prilog da imamo jednu od najuspješnijih godina poslovanja Javnog preduzeća za nacionalne parkove Crne Gore”, zaključio je Bulatović.

Creative
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Skip to content