Bulatović: Finansije u NPCG stabilne, sezona jedna od najuspješnijih

Piše: Objavljeno: 31/08/2022
featured image

Foto: rtcg.me.

Ova sezona bila je jedna i od najuspješnijih u Nacionalnim parkovima Crne Gore, uprkos nezavidnoj situaciji koju je nova uprava zatekla posebno u dijelu finansija, kazao je direktor JPNPCG Aleksandar Bulatović.

“Jedna od uspješnijih sezona u Nacionalnim parkovima, domaćinsko upravljanje i temeljna priprema, rezultirali su stabilizacijom finansija i apsolutnom likvidnošću preduzeća, a Parkovi napokon zablistali punim sjajem.  Pokazatelji navedenog su ostvareni prihodi za prvih osam mjeseci 2022. godine, u iznosu od oko 1.400.000 eura, iz sopstvenih prihoda i izvanredna posjećenost parkova koja je veća za oko 30 odsto u odnosu na isti period 2021. godine”, saopštio je Bulatović.

Prema njegovim riječima, nakon stupanja na funkciju rukovodstvo JP Nacionalni parkovi Crne Gore zateklo je nimalo zavidnu situaciju u finansijskom smislu, piše rtcg.me.

“Tome svjedoče dugovanja u iznosu od oko 950.000 eura, od kojih su obaveze po osnovu poreza i doprinosa iznosilile oko 850.000 eura, a dugovanja prema dobavljačima bila su oko 100.000 eura”, istakao je on.

Poručuje da su domaćinsko upravljanje, stvaranje efekasnih rješenja koje imaju dugoročne pozitivne efekte, održiv ekonomski model, rezultirali oporavkom i stabilnim finansijama Javnog preduzeća za nacionalne parkove.

“U 2022. godini, uspjeli smo da izmirimo sva zatečena potraživanja ka dobavljačima, ušli u proces reprograma poreskih potraživanja, u cjelosti, a zaposlenima omogućili redovnu isplatu zarada. Do kraja godine izmirićemo 220.000 eura zaostalih potraživanja po osnovu poreza i doprinosa i nastaviti redovno da izmirujemo sve tekuće obaveze po osnovu zarada i ostalih potraživanja”, saopštio je Bulatović.

Kazao je i da su tokom juna i jula zabilježili  rekordnu posjećenost Nacionalnih parkova, što je rezultat dobre pripreme turističke sezone, obogaćivanjem sadržaja turističke ponude i boljom kontrolno-naplatnom evidencijom.

“S obzirom da je Javnom preduzeću za nacionalne parkove dodijeljena na upravljanje Ulcinjska Solana, koja godišnje iziskuje trošak od oko 250.000 eura, u mnogome govori da se preduzeće odgovorno I domaćinski ophodi prema svim zaštićenim područjima.  Sve gore navedeno govori u prilog da imamo jednu od najuspješnijih godina poslovanja Javnog preduzeća za nacionalne parkove Crne Gore”, zaključio je Bulatović.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content