BUDI DAMA, REKLI SU

Piše: Selma Hurić Objavljeno: 27/02/2020
featured image

Budi dama, rekli su…

Ovih dana internetom kruži video u kojem Cynthia Nixon govori o vrlo interesantnoj perspektivi na žensku svakodnevicu. Kad kažem „vrlo interesantnoj“, mislim na samu sadržinu videa, koja bi trebala da bude određena vrsta prenesenog značenja, odnosno da simbolizuje načine života žena širom svijeta.

Međutim, ovo nije nikakva simbolika. Ovo je gola istina, zato je video i privukao toliku pažnju. Zato što nam govori o preporukama kako da budemo „dobre žene“..

Da ne otkrivamo previše, a ni premalo, da ne budemo izazovne i ostavimo nešto i mašti, da ne budemo predebele ili premršave, da pokrivamo svoje ožiljke i napumpavamo usne, skidamo stomake liposukcijom, zatežemo lica, i pritom izgledamo „prirodno“, da se šminkamo svaki dan i to „stručno“, ali da ne izgleda kao da smo se previše trudile, da konstantno izgledamo mlado, jer staro je ružno, da čuvamo sebe i budemo „čiste“, da budemo opuštene a ne uštogljene, da budemo seksi, a opet nevinašca, da ne budemo kao druge, da ne pričamo previše, pogotovo ne previše glasno, da ne budemo tako jadne, emotivne, šefovski nastrojene, ljute, da trpimo bol, da se ne žalimo…

Da veličina koju nosimo bude što manja, maltene nula, dupla nula, da budemo ništa, manje od ništa…a da pri tom ni slučajno ne izgledamo umorno ni bolesno.

Muškarci imaju potrebe. Treba da ispunimo sve navedeno, da ih zadovoljimo.

Budi dama, rekli su…

Brutalno je biti dama. Šta ako nećemo?

Nailazimo na osudu okoline, etiketiranje, kažu da smo neprilagođene, „lude feminstkinje“, previše slobodne, bahate… Udara se na našu „ženstvenost“, kažu da ne ispunjavamo standarde, da odudaramo od onoga što u prirodi jesmo, da smo „nezadovoljene“, razmažene, svojeglave…

Šta ako nam nije bitno da li nas muškarci, ili kako, prihvataju, šta ako se usudimo da mi uspostavljamo kriterijume za njih?

Onda smo vjerovatno previše sebi dale na značaju, onda se naša borba za rodnu ravnopravnost izjednačava sa težnjom ka matrijarhatu, onda se naši životni izbori graniče sa ludošću, onda smo neprihvaćene i „nesvrstane“. Od strane muškaraca? Ne, takve smo i u očima onih žena koje su sve što je Cynthia navela, prihvatile zdravo za gotovo. Da li je to tako jer im se bolje ne može, ili zato što dovoljno ne znaju same o sebi, pa i o ženama uopšte, još uvijek je nepoznanica, koju je feminizam na putu da razotkrije, te je zato, vjerovatno, tako i omražen.

Budi dama, rekli su…Mi kažemo, budi TI. Ono što jesi. Tvoja veličina nikada ne smije biti nula.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava
Skip to content