BRZI RITAM ŽIVOTA: SLUŠAJTE SVOJE TIJELO

Piše: Milanka Ćorović Objavljeno: 21/02/2020
featured image

Brzi ritam života, ova sintagma je gotovo poštapalica, čuje se neprestano. Moderno doba nametnulo je previše obaveza i premalo vremena. Takav tempo zahtijeva za povremen predah, trenutak da se posvetimo sebi – obnovimo energiju, nađemo inspiraciju, motiv… Opet, vremena za takve predahe je teško naći.

Proučite čovjekov prirodni ritam od 24 sata i pokušajte usvojiti sledeće savjete.

07:00h – Dobro jutro. Hormoni stresa su sada na visokom nivou i idealno je vrijeme da se probudite. Fizičke napore ostavite za kasnije pošto srce još nije spremno za njih.

08:00h – Doručak. Digestivni sistem je sada najefikasniji u pretvaranju ugljenih hidrata u energiju.

09:00h do 12:00h – Najbolja koncentracija. U ovom periodu dana mozak je najaktiviji, pamćenje je najbolje, te je ovo najbolje vrijeme za učenje i logičko rasuđivanje.

12:00h do 16:00h – Vrijeme je za ručak. Ponestaje nam energije, a tijelo i mozak posustaju.

16:00h do 20:00h – Snaga se vraća, obnavlja se proizvodnja hormona insulina, pa je ovo idealno vrijeme za fizičke aktivnosti i umni rad. U ovom periodu puls, krvni pritisak i tjelesna temperatura dostižu svoj maksimum.

20:00h do 22­:00h – Opšta sposobnost čovjeka se smanjuje. Energije imamo sve manje, a sa dolaskom mraka smanjuje se lučenja hormona. Tijelo se postepeno opušta, a  organizam  priprema za spavanje.

22:00h do 00:00h – Idealno je vreme da zaspimo, jer se tokom sna odvijaju procesi koji će nam obnoviti energiju.

00:00h do 03:00h – Dobar san je izuzetno važan za normalno funkcionisanje nervnog sistema. Oko 02:00h na vrhuncu je lučenje hormona sna – melatonina, koji se luči isključivo tokom noći. Mnogi su benefiti ovog hormona, od toga da popravlja raspoloženje i koncentraciju, do toga da štiti mozak od ubrzanog starenja i sprječava razvoj bolesti poput Alchajmerove i Parkinsonove.

04:00h do 06:00h – Nivo melatonina opada, ritam srca se ubrzava, krvni pritisak raste i organizam se polako priprema za buđenje.

Slušajte svoje tijelo i uskladite vitalne funkcije sa, za Vas, odgovarajućim periodima dana i noći.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava
Skip to content