Broj zahtjeva za stečaj u EU porastao 2,2 posto

Piše: Objavljeno: 21/08/2022
featured image

Foto: Ilustracija, pixabay

Broj prijava za stečaj u Evropskoj uniji (EU) porastao je 2,2 odsto u periodu od aprila do juna, pokazuju najnoviji podaci Eurostata.

„Prema desezoniranim podacima, broj zahtjeva za proglašenje stečaja u drugom kvartalu ove godine porastao je 2,2 odsto u EU i 2,5 odsto u eurozoni u odnosu na prvo tromjesečje”, navodi se u izvještaju Eurostata, bez navođenja brojki u apsolutnom iznosu.

Prema Eurostatu, broj prijava za stečaj porastao je četvrti kvartal zaredom, prenosi gradski.me.

Letonija je zabilježila najveći rast prijava u izvještajnom periodu, pri čemu je broj preduzeća koja su podnijela zahtjev za stečaj skočio 74,4 odsto. Slijedi Belgija, koja je zabilježila rast od 14,7 odsto i Danska 11,9 odsto.

Eurostat je naveo da su u tom perioda zahtjeve za stečaj podnosile kompanije iz skoro svih privrednih sektora EU. U poređenju sa periodom prije pandemije covid-19, posebno je povećan broj prijava u djelatnostima transporta, skladištenja, smještaja, i pripreme u služenja hrane.

Objava stečaja podrazumijeva sudsku proceduru nad platežno nesposobnim poslovnim subjektom, putem njegovog bankrota ili reorganizacije, a u cilju namirenja povjerilaca.

Stečaj ne dovodi uvijek do prestanka poslovanja kompanije.

Creative
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Skip to content