Broj zahtjeva za stečaj u EU porastao 2,2 posto

Piše: Objavljeno: 21/08/2022
featured image

Foto: Ilustracija, pixabay

Broj prijava za stečaj u Evropskoj uniji (EU) porastao je 2,2 odsto u periodu od aprila do juna, pokazuju najnoviji podaci Eurostata.

„Prema desezoniranim podacima, broj zahtjeva za proglašenje stečaja u drugom kvartalu ove godine porastao je 2,2 odsto u EU i 2,5 odsto u eurozoni u odnosu na prvo tromjesečje”, navodi se u izvještaju Eurostata, bez navođenja brojki u apsolutnom iznosu.

Prema Eurostatu, broj prijava za stečaj porastao je četvrti kvartal zaredom, prenosi gradski.me.

Letonija je zabilježila najveći rast prijava u izvještajnom periodu, pri čemu je broj preduzeća koja su podnijela zahtjev za stečaj skočio 74,4 odsto. Slijedi Belgija, koja je zabilježila rast od 14,7 odsto i Danska 11,9 odsto.

Eurostat je naveo da su u tom perioda zahtjeve za stečaj podnosile kompanije iz skoro svih privrednih sektora EU. U poređenju sa periodom prije pandemije covid-19, posebno je povećan broj prijava u djelatnostima transporta, skladištenja, smještaja, i pripreme u služenja hrane.

Objava stečaja podrazumijeva sudsku proceduru nad platežno nesposobnim poslovnim subjektom, putem njegovog bankrota ili reorganizacije, a u cilju namirenja povjerilaca.

Stečaj ne dovodi uvijek do prestanka poslovanja kompanije.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content