Broj stanovnika opada, nezaposlenost drastično raste

Piše: Objavljeno: 13/02/2024
featured image

Foto: rtcg.me

Svaki šesti stanovnika Berana je nezaposlen, što je posljedica katastrofalne tranzicije i zatvaranja skoro svih velikih privrednih kolektiva u ovom sjevernom gradu i “preseljenja” radnika na biro rada.

Prema podacima Zavoda za zapošljavanje Crne Gore zaključno sa decembrom prošle godine na Birou rada u Beranama nalazilo 4.248 lica, ili oko 11 odsto od ukupnog broja nezaposlenih u Crnoj Gori, kojih ima 38.161.

Kao poseban problem ističe se i podatak da u Beranama ima izrazito veliki broj nezaposlenih sa fakultetskim diplomama, piše rtcg.me.

Podaci, takođe, govore da je u Beranama trenutno više nezaposlenih, nego radno angažovanih lica, uz podsjećanje da broj penzionera i socijalno ugroženih premašuje cifru od 6.000.

Predsjednik opštine Berane Vuko Todorović izjavio je nedavno da je nezaposlenost jedan od gorućih problema u Beranama, i da ga nije lako riješiti u ovom trenutku.

“Uzroke ovakvog stanja treba tražiti u izraženim regionalnim razlikama u Crnoj Gori, jer je više nego očigledno da sjeverni region po svim parametrima zaostaje za centralnim i južnim. Takođe, ovakvom stanju su kumovale i pogubne privatizacije u našem gradu, zahvaljujući kojima su skoro svi privredni subjekti zatvoreni. Zatvaranjem fabrika ljudi su se preselili na biro rada i zato, između ostalog, imamo ovako zabrinjavajući situaciju” – kazao je Todorović.

Aktuelni predsjednik opštine Berane smatra da bi država morala aktivno da se uključi u rješavanje ovog problema.

“Bez pomoći države mi se ne možemo sami kao lokalna samouprava suočiti sa problemom velikog odliva stanovništva, što je pokazao poslednji popis, kao i ovakvom nezaposlenošću. Bez hitnih mjera sa državnog nivoa, ovakvi trendovi se neće zaustaviti, ni kada se radi o migracijama i odlivu stanovništva, ni kada je riječ o katastrofalnom stanju u pogledu broja nezaposlenih” – rekao je Todorović.

Da se Crna Gora suočava sa drastičnim regionalnim razlikama ukazuje i podatak da trenutno u Podgorici, koja broji preko 180.000 stanovnika, ima svega 6.700 nezaposlenih, što bi značilo da je svaki 27 stanovnik nezaposlen, a u Beranama koji ima nešto više od 25.000 žitelja – svaki šesti.

U Budvi, koja po skorašnjem popisu broji 26.667 stanovnika ima svega 759 nezaposlenih.

Brojne analize govore da je zatvaranjem privrednih kolektiva Berane doživjelo sveukupnu razvojnu stagnaciju i da je iz godine u godinu rastao broj nezaposlenih. Analize ukazuju i da je nizak nivo privrednih aktivnosti glavni razlog što se na birou rada nalazi ovako veliki broj nezaposlenih.

Tek iz današnje vizure vidljivo je u kojoj mjeri su politički bili motivisani projekti poput onog “Posao za vas”, kada je 2008. godine u ovom gradu podijeljen veliki broj kredita za samozapošljavanje i pokretanje biznis projekata. Tada je obećavano da će Crna Gora postati veliko gradilište i da će uvoziri radnu snagu.

Koliko je je situacija u ovom sjevernom gradu uprkos takvim projektima i porukama gora nego u to vrijeme, govori i podatak da je broj nezaposlenih za poslednjih deceniju i po porastao za čak dvije hiljade. Da broj stanovnika u beranskoj opštini opada, a broj nezaposlenih raste govori i činjenica da je 2007. godine Berane imalo oko 36.000 stanovnika, od čega je 2.135 bilo nezaposlenih.

Portal RTCG je nedavno pisao da od skoro 3,5 hiljada penzionera u Beranama koji su samo članovi jednog od dva udruženja penzionera, njih čak dvije hiljade i devedeset je sa najnižom penzijom, što dodatno usložnjava socijalnu situaciju u ovom gradu i iziskuje hitne državne mjere.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content