Brisel smanjio prognozu rasta za eurozonu za 2023. i 2024.

Piše: Objavljeno: 12/09/2023
featured image

Foto: Ilustracija, pixabay

Evropska komisija smanjila je za 0,3 procentna poena svoje prognoze ekonomskog rasta za eurozonu u 2023. i 2024. godini na 0,8 procenat odnosno 1,3 procenata, posebno zbog teškoća u Njemačkoj i njenoj industriji.

Očekuje se da će 20 zemalja koje koriste euro bilježiti rast od 0,8 odsto ove godine umjesto 1,1 odsto koliko je prognozirano u izvještaju u maju, navela je Evropska komisija. Za iduću godinu očekivanja su smanjena na 1,3 odsto sa 1,6 odsto, prenosi rtcg.me.

Inflacija nastavlja da usporava. Brisel sada računa na prosječan rast potrošačkih cijena od 5,6 odsto u 2023. godini, što je 0,2 poena manje u odnosu na posljednju prognozu u maju, i rast od 2,9 odsto u 2024, odnosno 0,1 procenat više nego prognozirano u maju, navodi se u saopštenju objavljenom danas.

“Slabost u domaćoj tražnji, posebno potrošnji pokazuuje da visoke potrošačke cijene koje i dalje rastu za većinu dobara i usluga vrše veći pritisak od očekivanog”, navodi se u saopštenju Komisije.

Evropski komesar za ekonomiji Paolo Đentiloni rekao je na konferenciji za novinare da se očeka “dalje slabljenje narednih mjeseci” kada će se privreda suočavati sa više izazova.

Ključni izvor slabosti evropske privrede je Njemačka, čija privreda je pogđena višim cijenama energije i usporenom tražnjom u Kini, važnim trgovinskom partneru.

Komisija predviđa da će nemačka privreda ove godine bilježiti pad od 0,4 odsto. Prema Međunarodnom monetarnom fondu Njemačka je jedina veća privreda koja će, kako se očekuje da bilježi pad ove godine, i predviđa pad od 0,3 odsto.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content