Borovinić Bojović: Bez zdravlja, nema ni ekonomije

Piše: Objavljeno: 14/09/2021
featured image

Crna Gora ostaje posvećena postizanju univerzalne zdravstvene zaštite kao osnova zdravije populacije ali i bolje pripremljenosti za buduća hitna djelovanja, saopštila je ministarka zdravlja, dr Jelena Borovinić Bojović tokom online konferencije Regionalnog komiteta Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) za Evropu.

Konferenciju su otvorili generalni direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejesus, danaska princeza Meri i u ime Savjeta Evropske unije Janez Janša, premijer Slovenije. 

Ministri zdravlja i visoki predstavnici 53 države članice Evropskog regiona SZO, kao i partnerske organizacije i civilno društvo putem on-line platforme na trodnevnom zasijedanju odrediće strateške smjernice za region Evrope za realizaciju Evropskog programa rada za period 2020-2025.godine pod nazivom »Ujedinjena akcija za bolje zdravlje u Evropi«.

Kako je saopšteno, u uvodnom dijelu sastanka, ministarka Borovinić Bojović  podsjetila je na izazove sa kojima se suočavaju zdravstveni sistemi tokom pandemije COVID19 i naglasila da inovativnost, ulaganje i međuinstitucijalna saradnja moraju biti vodeći principi napora za očuvanje zdravlja.

” Bez zdravlja nema ni ekonomije. Ali, saglasićemo se i to da bez zdravstvenih radnika nema zdravlja. Potrebna nam je podrška SZO u preispitivanju strateških pristupa i razvoju planova za privlačenje, zadržavanje i podršku kompetentnih i motivisanih zdravstvenih radnika tokom njihove karijere, uključujući razvoj novih modela za njihovu pripremu za vrijeme neizvjesnosti i izazova sa kojima ćemo se najvjerovatnije suočavati i u budućnosti”, poručila je dr Borovinić Bojović.

Tokom obraćanja, ministarka je naglasila značaj pristupa kvalitetnim ljekovima, ali i podsjetila kako ulaganje u snažan, otporan i inkluzivan zdravstveni sistem zasnovan na snažnoj primarnoj zdravstvenoj zaštiti nema alternativu.

”Crna Gora i dalje u potpunosti podržava pristup One Health koji promoviše intersektorsku saradnju  kao put ka rješavanju globalnih zdravstvenih pitanja, poput klimatskih promjena, životne sredine i nejednakosti. Samo podsticanjem sveukupnog vladinog i društvenog pristupa na svim nivoima i iskorištavanjem sinergije moći ćemo se bolje izgraditi i odgovoriti na prijetnje ljudskom zdravlju i napretku prema održivom razvoju.”-kazala je ministarka.

Ona je zahvalila regionalnom direktoru SZO, dr Hansu Klugeu, kao i osoblju Kancelarije za Crnu Goru na kontinuiranoj podršci koja ima za cilj poboljšanje zdravlja i dobrobit građana naše zemlje.

Takođe, dr Borovinć Bojović je upoznala ministre Zapadnog Balkana sa predstojećim samitom o digitalnom zdravlju, koji će se održati u Podgorici, 11.oktobra 2021. godine, čiji je cilj pokretanje mreža za digitalno zdravlje u regionu.

Dr  Hans Kluge tokom konferencije istakao je značaj vakcinacije protiv COVID 19 infekcije i pozvao sve zemlje da poseban fokus stave na razvijanje mehanizama za uspješnu imunizaciju.

On je govorio i važnosti brige za mentalno zdravlje zdravstvenih radnika, jačanju primarne zdravstvene zaštite, podsticanju privatno javnog partnerstva te tehnološkom osamrevenjavanju i digitalizaciji  zdravstvenih servisa bez kojih se , kako je istakao, ne može zamisliti funkcionisanje sistema.Regionalni direktor, dr Kluge, izrazio je posebnu zahvalnost premijeru Crne Gore, Zdravku Krivokapiću za kako je naveo, jako liderstvo Centralno evropske inicijative, koja okuplja premijere, ministre vanjskih poslova i ministre zdravlja kako bi ujedinjeno i solidarno djelovali.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava
Skip to content